Slovenija
48 ogledov

Globalno učenje, ne pomoč

afrika šola Reuters
Prostovoljstvo. Priložnost, da vidiš svet ter dobiš izkušnje in znanje.

"Prostovoljec mora znati predvsem poslušati, če pa gre na mednarodni program, ker želi pomagati 'ubogim otrokom v Afriki', je zgrešil na celi črti. Prostovoljstvo je sredstvo vzajemnega učenja," je ob mednarodnem dnevu prostovoljstva dejala programska vodja na zavodu Voluntariat Katja Celin Yere, ki je kot prostovoljka Združenih narodov eno leto delala na Zelenortskem otočju. Njeno delo je bilo povezano z vpeljevanjem koncepta enakosti med spoloma v okoljevarstvene projekte.

"Zelenortska družba je še vedno precej tradicionalna in patriarhalna. V odločevalnih procesih in nevladnih organizacijah sodelujejo skoraj izključno moški, kar pripelje do težave izključenosti žensk," je dejala Celin Yeretova. Njeno delo je bilo zelo birokratsko, čeprav si je pred odhodom obetala, da "bo veliko delala z lokalno skupnostjo neposredno na terenu". V enem letu konkretnejših napredkov na področju večje vključenosti žensk sicer ni opazila, saj kulturne spremembe nastajajo v daljšem časovnem obdobju, je pa opazila večjo občutljivost in zavedanje posameznikov o pomenu enakih možnosti za oba spola.

Zmotno, da ne dobiš plačila

"Ljudje zmotno mislijo, da mora prostovoljstvo biti izključno požrtvovalnost, za katero ne dobiš plačila. Vsak prostovoljec bi moral dobiti povrnjena sredstva za svoje stroške, saj je projektu posvetil svoj čas," je izpostavila Celin Yeretova, ki je zelo kritična do nekaterih mednarodnih organizacij, ki pobirajo visoke pristojbine za prostovoljno delo: "To je turizem, samo poimenujejo ga prostovoljstvo, da se lepše sliši in lahko pobirajo veliko denarja."

Prek prostovoljstva se pogosto vzpostavljajo tradicionalna razmerja moči globalnega severa nad globalnim jugom, kjer privilegirani prostovoljci s severa vsiljujejo dominantne ideje tamkajšnjim lokalnim okoljem. Na Voluntariatu zato v nekatere programe vpeljujejo vzajemno globalno učenje in razvojno sodelovanje. Eden izmed tovrstnih programov je evropska mreža za globalno učenje Glen, prek katere je 25-letna študentka Tina Trdin tri mesece delala na obrobju Cape Towna, kjer je med drugim skrbela za usposabljanje učiteljic v vrtcih in nudila pomoč vrtcem pri zagotavljanju njihove samozadostnosti. "Zanimivo je prenesti svoje znanje v novo okolje, saj se ob tem ogromno tudi naučiš," je dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.