Slovenija
39 ogledov

Globoko bo rezerva

Po operativnem programu, ki je še v proceduri, je Globoko rezervno odlagališče. Žurnal24 main
Ravnanje z odpadki. Štiri občine s trebanjskega konca se bodo priključile Cerodu.

Mokronog. “Odlagališče Globoko po operativnem programu ravnanja s komunalnimi odpadki postane rezervno odlagališče,” je pojasnil Anton Maver, župan Občine Mokronog - Trebelno, ki se je skupaj s predstavniki novomeške in trebanjske občine udeležil sestanka na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Prebivalci občin Trebnje, Mirna, Mokronog - Trebelno in Šentrupert bodo tako odpadke še vedno odlagali na trebanjsko odlagališče, a pod okriljem Ceroda.

Enaka cena
Na sestanku so se dogovorili tudi, da se prebivalcem omenjenih občin zagotovi enaka cena predelave in odlaganja komunalnih odpadkov v sklopu Ceroda kot za prebivalce preostalih občin udeleženk v projektu. “Sodelovanje z novomeškim Cerodom je na pobudo države torej dorečeno,” je dejal Maver in dodal, da bo Občina Trebnje poiskala koncesionarja, ki bo na Globokem postavil sortirno linijo in razširil odlagalno polje.

15 občin zdaj odlaga odpadke v sklopu Ceroda, pridružile pa naj bi se še štiri.

Šentrupertski župan Rupert Gole pa je predlagal, naj se na Globokem “predvidijo tudi potencialni obrati za predelavo odpadkov, morebitna energetska izraba odpadkov in podobno”. “Če se pojavi potreba po odlaganju še za kakšno ali več občin, naj se to omogoči, saj prostorske kapacitete to omogočajo in ne vidimo razloga, da tega ne bi podprli,” je dodal.

Vloga za sredstva
Mestna občina Novo mesto (MONM) je morala do danes na MOP oddati delovno različico vloge za pridobitev sredstev iz kohezijskega sklada za projekt Cerod II, ki naj bi vključevala tudi občine s trebanjskega konca. O tem smo povprašali na MONM, a jim odgovora včeraj ni uspelo pripraviti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.