Slovenija
0 ogledov

Gneča na avdiciji

Med prijavami na ljubljanske fakultete so veliki presežki tudi na vseh smereh zd Žurnal24 main
Oblegani študiji. V Ljubljani največ gneče na AGRFT, v Mariboru najrajši organi prisile.

Na ljubljanski univerzi je največji presežek pri vpisu na študijska programa dramske igre in oblikovanje vizualnih komunikacij.

Brez projekcij

Poklici. "Dijake se ne bo nikoli dalo usmerjati samo v tiste poklice, ki so trenutno bolj zaposljivi."

Tako meni dolgoletna strokovna delavka in do nedavnega generalna direktorica na zavodu za zaposlovanje Marija Poglajen in dodaja, da mora biti odločitev za študij odločitev vsakega posameznika.

"Morajo pa imeti informacije o tem, kateri poklici bodo bolj iskani," poudarja. Po njenih besedah država nima dolgoročnih projekcij razvoja gospodarstva, na podlagi katerih bi lahko naredili projekcijo razvoja kadrov.

"Na podlagi tega bi se lahko mladega človeka usmerjalo," zaključuje.

Veliki presežki so med drugim na študijskih programih enovitega magistrskega študijskega programa druge stopnje arhitekture, novinarstva, finančne matematike, računalništva in informatike, anglistike, prava, medicine ter na vseh programih na zdravstveni fakulteti.

Na Univerzi v Mariboru je veliko več prijav od razpisanih mest na študijskih programih komuniciranja, varnosti in policijskega dela, varstvoslovja, zdravstvene nege, medicine ter prava.

Na primorski univerzi imata presežke pedagoška fakulteta, visoka šola za zdravstvo in študijski program management turističnih destinacij (VS).

Na vseh študijskih programih novogoriške fakultete je število prijav manjše od števila razpisanih mest.

Ni bistvenih sprememb
Visokošolska prijavno-informacijska služba je na svoji spletni strani objavila število prijav za vpis v prvi letnik v prihajajočem študijskem letu.

Kot je razvidno, se zanimanje študentov za posamezne študijske programe v primerjavi s prejšnjimi leti ni bistveno spremenilo.

Na spletnih straneh ministrstva za šolstvo in šport pa so prijavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega izobraževanja ter gimnazij.

Na 25.765 razpisanih mest se je prijavilo 19.185 kandidatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.