Slovenija
20 ogledov

Gneča na Gruškovju

Največje zgostitve prometa lahko pričakujemo v četrtek popoldne, že jutri pa pre Žurnal24 main
Zastoji na cestah. Zaradi praznikov v četrtek povečan promet. Policija, cariniki in darsovci v poostren nadzor.

Med prazniki previdnost na cesti ne bo odveč. Promet bo povečan od meje z Avstrijo proti Hrvaški ter iz večjih mest proti turističnim krajem. Zastoje lahko pričakujemo na mestih, kjer štiripasovne avtoceste prehajajo v dvopasovne, to je pri Trebnjem, viaduktu Peračica in Podtaboru ter ob koncu avtoceste Maribor–Ptuj pri Dražencih.

Petarde bodo zasegli
Predvsem v četrtek se bo dobro ogniti mejnim prehodom Gruškovje, Obrežje, Dragonja in Sečovlje. Na carinskem uradu svetujejo, naj potniki mejo raje prestopajo na manjših prehodih. Delalo bo več carinikov kot običajno, še posebno poostreno bodo nadzirali pirotehnične izdelke, ki jih fizične osebe ne smejo vnašati v države EU.

Čez mejo se ne sme
Meso, mlečni izdelki. Če ta živila potniki prinašajo iz tretjih držav, jih morajo odvreči v posebne zabojnike ali jih vrniti v tujino. Med lanskimi prazniki je bilo največ kršitev pri tihotapljenju cigaret ter nedovoljenega vnosa mesa in mlečnih izdelkov. Na področju zadnjega cariniki letos večjih kršitev ne pričakujejo, ker je od letošnjega maja iz Hrvaške v EU dovoljeno vnesti manjše količine mesa in mlečnih izdelkov za osebno rabo.

Na pot zgodaj zjutraj
Na pot se je najpametneje odpraviti zelo zgodaj zjutraj (pred 6. uro) in dopoldne (po 9. uri in pred 13. uro). Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom svetujejo veliko strpnosti, saj bodo na cestah tudi vozniki, ki naših cest ne poznajo dobro, pa tudi vozniki, ki se redko odpravijo na pot in zato niso vešči vožnje. Na avtocestah naj bodo pozorni na nenadne hitre ustavitve prometa ali zmanjšanja hitrosti, zato naj ohranjajo varnostno razdaljo.

Povečan promet iz smeri Hrvaške proti Avstriji pa lahko pričakujemo takoj po novoletnih praznikih. Drugega januarja se namreč na Hrvaškem začnejo enotedenske počitnice.

Cestninarji nad vinjete
Policisti bodo vse do konca decembra, ki je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi meseci v letu, izvajali poostren nadzor in iz prometa izločali vinjene voznike.

Počivali pa ne bodo niti cestninski nadzorniki. Ali so vozila opremljena z vinjetami, bodo do 6. januarja intenzivno preverjali na smereh Karavanke–Obrežje in od Šentilja proti morju. Na prometno-informacijskem centru pričakujejo, da se bo zaradi vinjet nekaj prometa iz tujine gotovo preusmerilo na lokalne ceste, predvsem na relaciji Šentilj–Maribor–Ptuj–Gruškovje, vendar menijo, da se bo večina vseeno peljala po avtocestah.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.