Slovenija
36 ogledov

Gniloba napadla čebele

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Mrtvim čebelam še ni videti konca. Čebelar iz Šenčurja je Veterinarsko upravo RS (Vurs) obvestil o poginu čebel.

Čebelar je opazil, da mu iz panjev izginjajo čebele, med drugimi čebelami pa je opazil mrtvice. Panje so že pregledali inšpektorji Vursa in ugotovili, da veliko čebel manjka. Kar osem od 66 družin je ostalo čisto praznih, mrtvih čebel pa niso našli, saj jih je najverjetneje odpihnil močan veter.

V šestih družinah so odkrili hudo gnilobo čebelje družine, zaradi česar bo treba sežgati panje, v katerih so odkrili bolezen, saj bodo le tako preprečili širjenje bolezni. Čebelarju bo po izvedbi ukrepov najverjetneje ostalo le okrog deset od 66 čebeljih družin, ki jih je imel v panjih na tovornjaku na njivi, medtem ko v panjih pri njegovi hiši inšpektorji bolezni med čebelami niso odkrili.

Inšpektorji so odvzeli vzorce cvetnega prahu na okoliških njivah. Z analizo bodo preverili, ali so bila morda uporabljena nedovoljena škropilna sredstva, ki bi lahko povzročila bolezen čebel. Spomnimo, nepravilna raba fitofarmacevtskih sredstev je bila vzrok nedavnega pomora čebel v Spodnjem Brniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.