Slovenija
22 ogledov

Gnojnica pronicala

Še ta teden bodo morali prebivalci Vranskega, dela Polzele in Braslovč vodo prek Žurnal24 main
Onesnaženje. Več kot tisoč gospodinjstev mora vodo prekuhavati.

“Za onesnaženje je bilo krivo gnojenje. Padavine so bile tako močne, da je gnojnico spralo in je ta pronicala v vodni vir. O tem smo obvestili zdravstvenega inšpektorja in tudi policijo, ki naj bi odkrila krivca ali krivce za onesnaženje lokalnega vodovoda Merince pri Vranskem,” je povedal Iztok Pusovnik, vodja vodovoda pri Javnem komunalnem podjetju Žalec. Onesnaženi vir so izločili iz vodne oskrbe, očistili vodovodni sistem, odvzete vzorce vode poslali na analizo, uporabnike pa obvestili, da je na območju Vranskega ter dela občin Polzela in Braslovče vodo obvezno treba prekuhavati, dokler vzorci ne bodo neoporečni.

Smrdela je vsa dolina
“Voda je obupno smrdela,” je dejal župan Vranskega Franc Sušnik, ki je na probleme in togost kmetijske stroke na tem področju že opozarjal tako kmetijski kot okoljski inšpektorat.

“Absorpcijska sposobnost tal ni nikakršna, neznanec pa je tudi nepooblaščeno posegel v vodne vire, kar smo prijavili policiji,” je povedal Sušnik. Kot so nam sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bo zoper neznanega storilca ukrepala tudi kmetijska inšpekcija.

Nevarnost obolenj
“Previdnost je potrebna tudi, če je preklic prekuhavanja že izdan. Dobro je odpreti pipe in pustiti, da izteče nekaj vode, preden jo znova uporabimo,” je poudarila Simona Uršič, specialistka higiene in predstojnica oddelka za zdravstveno ekologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

“Nevarni so mikroorganizmi v onesnaženi vodi, ki povzročajo različna, tudi hujša črevesna obolenja, zaradi njih pa se lahko pojavijo tudi epidemije,” je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.