Slovenija
34 ogledov

Gobarje pregnal iz gozda

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Lastnik iz svojega gozda pregnal gobarje, češ da mu to zakon dovoljuje. To ne drži, čeprav so v zakonu opredeljene tudi izjeme.

Oglasil se nam je gobar, 32-letnik iz Šentjerneja, ki ga je v okolici Gradišča pri Šentjerneju lastnik pregnal iz svojega gozda. "Bil je lep dan, pa smo šli z očetom in sosedom po dežnikarice. V gozdu je k nam pristopil možak in nas vprašal, kaj počnemo v njegovem gozdu,“ pravi Šentjernejčan in doda, da jih je lastnik iz gozda pregnal, češ da mu to dovoljuje zakon.

"Odstranili smo se, vendar doma preverili zakon. Videli smo, da smo gobe v gozdu nabirali z vso pravico. Poklicali smo na 113 in enako so nam povedali tudi policisti.“ Doda, da kazenske ovadbe ne bo podal, bi pa rad prenesel sporočilo vsem gobarjem, da jih iz slovenskih gozdov ne glede na to, v čigavi lasti so, nihče ne more preganjati.

Izjeme so
Zakon o gozdovih je – kar se tiče gobarjenja – že ob sprejemanju v javnosti dvignil precej prahu. "Zakon je vsekakor na strani gobarjev,“ pravi Zoran Greč z republiškega zavoda za gozdove.

"Obstaja sicer nekaj izjem. Recimo, če bi imel lastnik registrirano dejavnost, da bi se preživljal z dobrinami iz svojega gozda, v tem primeru bi lahko gobarje iz svojega pregnal,“ dodaja Greč. Podobno je s kostanjem in drugimi dobrinami iz gozda. V takšnem primeru bi sicer lastnik moral pridobiti soglasja in potrdila s strani svoje občine.

Kršitve redke, ali pa jih ne odkrijemo
Kot je znano, v skladu z zakonom lahko en gobar iz gozda v enem dnevu odnese največ dva kilograma gob, pri čemer jih mora prenašati v košari in ne vrečki, oziroma tako, da se gobe ne tlačijo. "Globa za kršitev je 21 evrov,“ nam pove glavni pristojni inšpektor Bojan Vomer. Na naše vprašanje, koliko kršiteljev so inšpektorji lani oglobili, pove, da je bilo le nekaj opozoril, in doda, da je za območje celotne Slovenije 17 inšpektorjev, ki skrbijo, da se spoštuje celotna zakonodaja, ki zadeva gozdove, torej ne nadzorujejo zgolj nabiranja gob.

Inšpektor lahko odredi tudi uničenje gob na samem mestu, in sicer če gobar nabira zaščitene gobe. "Lani je prišlo do enega takšnega uničenja v gozdu,“ še pove Vomer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.