Slovenija
2 ogledov

Gojc: "Bistvena varnost in trening"

Podpisovanje izjave Ponosen sem na (s)pol
1/17
Žurnal24 main
Dijaki se bodo s podpisom zavezali k odgovorni in varni spolnosti. Dogodku bosta priči minister Lukšič in igralec Gojmir Lešnjak. "Priznam, da smo bili v času moje mladosti zelo pogumni," pove.

Po slovenskih srednjih šolah je danes potekalo podpisovanje izjave Ponosen sem na (s)pol, s katero se bodo dijaki zavezali k odgovorni in varni spolnosti. Dijaki ljubljanske Gimnazije Ledina bodo izjave podpisali v družbi ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča in igralca Gojmirja Lešnjaka - Gojca.

Fotografije današnjega dogodka si oglejte TUKAJ.

"Gre za lepo gesto in modro odločitev. Otroci bodo namreč podpisali zavezo, da bodo z eno izmed najlepših stvari v življenju ravnali odgovorno, zavestno in da bodo imeli kaj od tega. Ne samo da bodo nadaljevali slovenski rod, ampak da bodo tudi skrbeli za svoje zdravje in zdravje najbližjih,"
nam o akciji pove Lešnjak, ki ga je v družbo dijakov povabil minister Lukšič.

Nekako sem med zadnjimi na lastni koži občutil seksualno revolucijo hipi generacije.
Gojmir Lešjnak

Doživel seksualno revolucijo
Na vprašanje, kako je kot najstnik upošteval pravila varne spolnosti, nam igralec odgovori: "Priznam, da smo bili v času moje mladosti zelo, zelo pogumni. Prvič nas niso zavirale nevarne spolne bolezni, ki so danes lahko tudi usodne. Nekako sem med zadnjimi na lastni koži občutil seksualno revolucijo hipi generacije. Določene stvari smo jemali precej svobodomiselno, včasih celo malce preveč."

Lešnjak poudari, da je treba danes mlade o nevarnosti spolnih bolezni ozaveščati na vsakem koraku. "Naša odgovornost je, da mladim položimo na srce, naj s spolnostjo ravnajo kot z najdragocenejšim kristalom."

Igralec nam za konec poda še zanimivo primerjavo med spolnostjo in umetnostjo: "Gre za dva pola in oba sta obrtniško-tehnične narave. Treba je biti dobro poučen, zato je potrebnega tudi ogromno treninga. Če pa hočeš doživeti umetnost in spolnost v vsej svoji lepoti, je nujno dodati še duhovni del, ki ga pooseblja ljubezen."

V Evropi kar tretjina mladih verjame, da je prekinjen spolni odnos učinkovita kontracepcijska metoda, čeprav je dejansko zelo nezanesljiva. Kar 42 odstotkov mladih ima dobrega prijatelja ali svojca, ki ima izkušnjo z nenačrtovano zanositvijo, v Evropi je takih 21 odstotkov moških in 36 odstotkov žensk. Glede na raziskavo iz leta 2009 je število takih poraslo za tretjino.

45 odstotkov jih ne uporabi zaščite
Mednarodna raziskava iz konca lanskega leta je pokazala, da imajo mladi v Evropi prvi spolni odnos v povprečju pri okoli 16 letih. Čeprav najstniki po svetu relativno dobro poznajo vrste kontracepcijskih metod, jih kar 45 odstotkov ob prvem spolnem odnosu z novim partnerjem ne uporabi nobene kontracepcijske metode.

Mladi dajejo pri pripravljanju na zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom, več poudarka osebni higieni (prhanje, voskanje in odišavljanje) kot kontracepciji. 44 odstotkom mladih se zdi osebna higiena pomembnejša kot kontracepcija, kadar se pripravljajo na zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom. 45 odstotkov spolno aktivnih mladih ima kljub vsemu nezaščiten prvi spolni odnos z novim partnerjem – to je 25 odstotkov več kot predlani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.