Slovenija
23 ogledov

Gojko Koprivec, kandidat za novega ministra

Premier Miro Cerar bo za ministra za novega gospodarskega ministra predlagal Gojka Koprivca. Tako je napovedal prek družbenega omrežja twitter.

Slovenija novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo čaka od 17. oktobra. Takrat je - po le mesecu dni ministrovanja - s položaja odstopil Jožef Petrovič, za katerega je varuh konkurence zgotovil nepravilnosti pri poslih državnih organov v dogovarjanju z DZS, kjer je bil Petrovič takrat zaposlen, ter družb Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux.

Potem ko je v javnosti zaokrožilo več imen, ko se je omenjala tudi ženska kandidatka Alenka Avberšek, je danes popoldne Cerar prek twitterja naznanil ime novega kandidata. To je Gojko Koprivec, ki ima - kot je pripisal premier - 40 let izkušenj z bančništvom, zavarovalništvom in naftno industrijo.

Cerar napoved | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Koprivec je bil direktor predstavništva NLB v Londonu, namestnik predsednika uprave SKB banke, predsednik uprave zavarovalnice Adriatic ter član uprave OMV Instrabenz. Je solastnik in prokurist v družinskem podjetju Koprico, ki ima 916.656 evrov osnovnega kapitala, a mu od leta 2010 strmo padajo prihodki.

Odzivi...


V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zadovoljni, "da je predsednik vlade po odstopu ministra Petroviča razmeroma hitro našel nov predlog za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo". Kandidata Gojka Koprivca sicer ne poznajo, so pa v sporočilu za javnost izrazili željo, da bo razumel specifične potrebe malega gospodarstva, ki predstavlja skoraj 99 odstotkov slovenskega gospodarstva in zaposluje več kot 230 tisoč oseb. V OZS si želijo, da bo v programu dela novega resornega ministra posebna pozornost namenjena malim in mikro podjetjem, ki so bila v preteklosti pogosto prezrta in preslišana.

Predlog je premier Cerar danes že predstavil koalicijskih partnerjem. Prvaka strank DeSUS in SD Karl Erjavec in Dejan Židan odločitve še nista pospremila z ocenami. Erjavcu se kot zunanjemu ministru zdi pomembno, da bo novi gospodarski minister podrl prizadevanja njegovega ministrstva pri odpiranju in prodiranju na nove trge, je povedal za STA. Tudi predsedujoči SD Židan je povedal, da Koprivca ne pozna in da v poslanski skupini SD pričakujejo, da se jim bo predstavil. Po njegovih besedah pa pričakujejo tudi, "da gre za učinkovitega in kompetentnega kandidata". Menjavanje ministrov v tem resorju se po njegovem ne sme nadaljevati, saj bi to področje moralo delovati v bolj stabilnih razmerah.

Komentarjev 1
  • encijan 16:58 10.november 2014.

    To pa ni en dober gospodar, če mu premoženje pada.