Slovenija
95 ogledov

Goljuf ne, pedofil ja

Miro Cerar Anže Petkovšek
Kandidati stranke SMC za lokalne volitve so morali podpisati izjavo o nekaznovanosti le za štiri sklope kaznivih dejanj. Brez težav so kandidati postali nekdanji obsojenci.

Kot smo že pisali, je stranka SMC od kandidatov zahtevala, da podpišejo izjavo o nekaznovanosti, izdajo podatke o premoženjskem stanju in članstvu ali simpatizerstvu z drugimi strankami. 

izjava smc | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kandidati so imeli možnost, da pridobijo izpisek iz evidence Ministrstva za pravosodje o nekaznovanosti, zadoščal je pa tudi podpis izjave, da niso bili obsojeni zaradi hudodelskega združevanja, nedovoljenega sprejemanja daril ali podkupnine, goljufij in pranja denarja.

Na naše vprašanje, zakaj niso preprosto navedli, da kandidat ne sme biti obsojen zaradi kateregakoli kaznivega dejanja, so nam v SMC tik pred iztekom zakonskega roka odgovorili, da so morali kandidati "podpisati izjavo o nekaznovanosti, kjer je v prvem odstavku zapisano: 'Iz evidence Ministrstva za pravosodje RS potrjujem, da iz kazenske evidence izhaja oz. podajam izjavo, da nisem zabeležen/zabeležena v kazenski zadevi.' Kasneje so še posebej izpostavljeni demonstrativni primeri kaznivih dejanj; ne gre za taksativno naštevanje." Vendarle pa je v naslednjem odstavku jasno zapisano, da se izjava nanaša le na štiri kazniva dejanja in ne na vsa, saj se izjava glasi: "Spodaj podpisani izjavljam, da nisem pravnomočno obsojen zaradi naslednjih kaznivih dejanj." 

"Bivši" so lahko kandidirali

V SMC še dodajajo, da je cilj izjave "neoporečnost naših kandidatk in kandidatov". "S to izjavo smo se želeli prepričati, da so naše kandidatke in kandidati že doslej delovali v skladu z zakonodajo ter temeljnimi načeli naše stranke. Upamo, da bomo s takšnim transparentnim delovanjem pripomogli k višjim standardom politike v državi." 

Vendarle pa tudi to ne drži, kajti v izjavi je jasno navedeno, da v primeru, da so posledice sodbe že izbrisane, to šteje enako kot nekaznovanost nasploh. Torej lahko kandidira tudi nekdo, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi goljufije, ropa ali še česa hujšega, njegovo dejanje pa je bilo v časovnem obdobju, kot ga predpisuje 82. člen kazenskega zakonika, izbrisano iz evidence. Iz te evidence se ne izbrišejo le obsodbe na kazen nad petnajst let zapora.

Ne standard, ampak dober začetek

V društvu Integriteta sicer pravijo, da bi bilo z ustavnega stališča morda sporno, če bi kandidiranje omejevali v nedogled po odsluženi kazni. "Pravica posamezne stranke pa je, da presodi ali želi takšnega kandidata na svoji listi ali ne in to opredeli v svojih aktih (statut, kodeks)." Če torej SMC postavlja nove standarde v politiki, bi lahko letvico postavila bistveno višje. V enem primeru, ko je vodstvo SMC kandidatko na podlagi izjave zavrnilo, je denimo občinski odbor stranke njeno kandidaturo kljub temu potrdil. Kot poudarjajo v društvu Integriteta, bi morala vsaka politična stranka za notranje potrebe sama identificirati cilje in pogoje, ki jih želi uveljavljati. "Seveda je potrebno, da se ti nanašajo na zagotavljanje javnega dobrega, kar je neposredno tudi povezano z nekaznovanostjo kandidatov." Potrdilo o nekaznovanosti je sicer dober začetek, problem pa je tudi v neetičnih dejanjih, ki niso kazniva, še dodajajo.

Komentarjev 6
  • depresija 16:07 17.september 2014.

    kaj takega v zahrbtni, goljufov polni stranki SDS lahko samo sanjamo! Konec koncev imajo svojega pravnomočno obsojenega predsednika, na prestajanju ZASLUŽENE zaporne kazni, celo v parlamentu.. Banda pokvarjena.

  • depresija 16:07 17.september 2014.

    kaj takega v zahrbtni, goljufov polni stranki SDS lahko samo sanjamo! Konec koncev imajo svojega pravnomočno obsojenega predsednika, na prestajanju ZASLUŽENE zaporne kazni, celo v parlamentu.. Banda pokvarjena.

  • Pepe007 15:25 17.september 2014.

    In kaka je korist od tega? Če je nekdo izvoljen na listi stranke, pa potem ta ugotovi, da izjava ni bila resnična, se zgodi kaj? NIČ. Stranka ga ne more nagnati iz parlamenta, ker se je zlagal v neki ...prikaži več izjavi. Tudi, če bi ga hotela...Gre torej za čisto farso za ovce in da imajo mediji o čem pisati. Naj mediji pišejo raje, kako deloven je nov premier. Ali je bolj ali manj uspešen pri formiranju vlade glede na prejšnje primerke. Ko pa začne vladati, pa bo gradiva tako ali tako dovolj.