Slovenija
48 ogledov

Goljufali pri zamenjavi oken

Eko sklad lahko na terenu kadarkoli preveri, ali je naložba izvedena tako, kot j Žurnal24 main
Eko sklad. Lani pregledal le 52 prosilcev za subvencijo od 20.428.

Zavajali so. Eko sklad je lani opravil nadzor pri 52 od 20.428 prosilcev za subvencijo za obnovo stanovanjske stavbe in osmim vlogo zavrnil. V večini primerov se je izkazalo, da so naložbo izvedli že pred oddajo vloge, v vlogi pa navajali, da naložba ni bila izvedena, je za Žurnal24 povedala sekretarka Eko sklada Vesna Vidič.

Predložili fiktivne račune
Največ goljufij je bilo pri zamenjavi oken. "Vlogi so predložili predračun in tudi fotografije starih oken, vendar se je po pregledu dokumentacije o zaključku naložbe izkazalo, da je bil pred oddajo vloge za pridobitev nepovratnih sredstev že izdan račun izvajalca naložbe," je pojasnila Vidičeva.

Čaka jih še 8.000
Subvencije. Lani je bilo za subvencije za okoljske naložbe občanov razpisanih 18 milijonov evrov. Do zdaj so zaradi veliko vlog dodelili komaj 12,7 milijona; neobdelanih lanskih vlog je še 8.000.

Eko sklad po njenih besedah sicer običajno opravi ogled že pri sumljivi dokumentaciji še pred izdajo odločbe o dodelitvi denarja in se kršitelju subvencija večinoma sploh ne nakaže. So pa pri enem primeru lani ugotovili, da so bili sončni kolektorji, za katere so bila nepovratna sredstva že izplačana, odmontirani, zato so prejemnika subvencije pozvali, naj vrne denar.

 

"Predložitev fotografij druge stanovanjske stavbe nismo opazili, bilo pa je nekaj primerov, ko je bil pri naložbi vgradnje solarnega ogrevalnega sistema del strehe fotografiran tako, da se sončni kolektorji niso videli, po predložitvi dokumentacije o zaključku del pa se je izkazalo, da sončni kolektorji sploh niso bili vgrajeni na lokaciji, ki je bila predvidena v vlogi za pridobitev subvencije," je še povedala Vidičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.