Slovenija
23 ogledov

Goljufanje pri izpitu: kandidata SDS ni bilo na sodišče

Poslanec SDS Branko Marinič. Dejan Mijović
Danes bi se moralo na Okrajnem sodišču v Kranju začeti sojenje poslancu SDS Branku Mariniču zaradi domnevnega goljufanja pri izpitu iz nemškega jezika na kranjski fakulteti za organizacijske vede. Obravnava je odpadla, ker se je po neuradnih podatkih Marinič opravičil, da danes ne more priti.

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je 29. novembra 2010, nekaj več kot mesec dni po odvzemu poslanske imunitete Mariniču, na okrajno sodišče namreč vložilo obtožni predlog s kaznovalnim predlogom. V njem naj bi Mariniča bremenilo kaznivega dejanja ponarejanja listin, ki ga je domnevno zagrešil leta 2005, ko je opravljal svoj prvi poslanski mandat v vrstah SDS.

Obtožni predlog je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Mariniču očitala, da se je namesto njega na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavil neznanec in se poskušal identificirati s ponarejenim študentskim indeksom. Kriminalisti so poleg tega z grafološko analizo ugotavljali, ali je tudi pisni del izpita namesto Mariniča opravljal nekdo drug.

Marinič je vse očitke zanikal, domneve, da je izpit namesto njega opravil nekdo drug, pa označil za konstrukt. Okrajno sodišče mu je v skrajšanem postopku, torej brez glavne obravnave, na predlog tožilstva 3. decembra 2010 izdalo sodbo o kaznovalnem nalogu in mu izreklo pogojno obsodbo štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta. Poslanec SDS je proti omenjeni sodbi vložil ugovor, okrajno sodišče pa je sodbo januarja 2011 razveljavilo. Naknadni datum danes predvidenega začetka sojenja zaenkrat še ni znan.

Komentarjev 10
  • privat 18:57 26.november 2011.

    kažejo se znaki prve demokracije...sodišča se zbujajo...!!

  • krofeta 17:36 24.november 2011.

    "V stranki Jajčkota-Slovenski domobranski stranki je največ bivših komunistov"Malo si zmeden. Bivši komunisti so v sedaj v "domobranski" stranki ?! Očitno tvoji "jajčkoti" ne funkcionirajo več, pa tukaj svoje frustracije zdraviš....

  • xy 15:37 24.november 2011.

    Ti dam čisto prav! V stranki Jajčkota-Slovenski domobranski stranki je največ bivših komunistov. Glavni je pa Jajo-Kalimero, ki je pisal prošnje za ponovni sprejm v ZKJ še malo pred osamosvojitvijo Slovenije. Jajo je bil tudi politkomisar na pohodu poPoteh AVNOJ. ...prikaži več. Tako da imaš čist prav da so podporniki Slovenske domobranske stranke našli podpornike pri naječjemu komunajzarju-Jajotu.