Slovenija
23 ogledov

Goljufi kličejo, da je vaš računalnik okužen

Operacijski sistem Windows XP bo na voljo predvidoma do konca letošnjega leta. Žurnal24 main
Gospod z indijskim naglasom kliče, ker bi vam rad pomagal pri nadgradnji Windowsa XP. Razlog je iztekajoča podpora operacijskemu sistemu.

Varni na internetu poročajo, da so danes prejeli prijave o sumljivih klicih. Moški z indijskim naglasom se predstavi, da kliče iz Microsoftovega oddelka za pomoč uporabnikom zaradi podaljšanja podpore Windowsu XP in ponudi pomoč pri nadgradnji. "Taka vrsta prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008, je pa redko, da goljufi kličejo v Slovenijo," pojasnjujejo.


Želijo dostop do vašega računalnika

Prevaranti želijo uporabnika windowsov prepričati, da je njegov računalnik okužen in da mu bodo pomagali pri odpravi virusa. Po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema WIndows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, a te dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika.

Nato vas napotijo na določeno spletno stran, prek katere na računalnik prenesete program, s katerim naj bi vam pomagali. Občiajno gre za program za oddaljen dostop, kot je TeamViewer, prek katerega dobijo nadzor nad vašim računalnikom.

Dobijo podatke vaše kreditne kartice

Svoje trditve o okuženem računalniku podkrepijo z dodatnimi izmišljenimi okužbami, v določenem primeru pa računalnik namerno poškodujejo. Da bi rešili težave, morate obiskati spletno stran, na kateri morate vpisati osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko prek oddaljenega dostopa izbrišejo posamezne uporabniške datoteke oziroma kako drugače zablokirajo računalnik. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak  boste le ostali brez denarja, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Vsi, ki bi prejeli tak klic, naj pogovor takoj končajo in na SI-CERT sporočijo telefonsko številko, s katere so prejeli klic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.