Slovenija
36 ogledov

Goljufi na čakanju

CSD Šiška Saša Despot
Paradoks. Zakon centrom za socialno delo omogoča razveljavitev odločbe za tri leta nazaj, računalniški sistem ne.

Centri za socialno delo (CSD) lahko za tri leta nazaj razveljavijo odločbe za otroški dodatek, socialno pomoč, štipendijo in druge socialne pravice iz javnih sredstev, če se izkaže, da so ljudje podatke prikazovali lažno, so jih zamolčali ali niso pravočasno sporočili sprememb.

Kriva je aplikacija

Možnost, da odpravijo odločbe centrom daje zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, a kot pravi direktorica CSD Ilirska Bistrica Kristina Zadel Škrabolje, jim računalniška aplikacija, ki jo uporabljajo, še ne omogoča odločanja o obnovi postopka. "Zato so ti primeri na čakanju," pojasnjuje.

Na ministrstvu za delo so o tem, da zdajšnji računalniški sistem razveljavitve odločb ne omogoča, sprva molčali – čeprav smo jih spraševali, koliko odločb so CSD razveljavili za tri leta nazaj. Od njih smo dobili le odgovor, da teh evidenc ne vodijo, naknadno pa so le priznali, da "se lahko v nekaterih primerih pojavijo težave", ki jih poskušajo s stalnimi nadgradnjami sistema odpravljati.

Komentarjev 3
  • Pepe007 09:09 14.junij 2013.

    Odločba se da napisati v vsakem urejevalniku besedil. Pravna služba mora pripraviti vzorce glede na tip kršitve, potem pa je pač potrebno v odločbo vpisati podatke o osebi in obdobju. Izgovarjanje na SW ni na mestu. Drugo pa je, ...prikaži več da mogoče zaradi zapletene zakonodaje in slabe organizacije zaposleni zaradi drugega dela nimajo časa zato.

  • www-jaz 08:59 14.junij 2013.

    Marjan se strinjam da je goljufov na tem področju malo morje. Se pa ne strinjam da samohranilke dobijo 3 x preveč. Včasih so dobile sedaj pa nič več. Preveč dobijo brezposelni in potem noben ne išče službe saj jim zadostuje ...prikaži več socialana pomoč in razni dodatki, ki jih prejemajo.

  • marjan 07:59 14.junij 2013.

    Goljufij na tem področju je malo morje. Poglavje zase so matere samohranilke. Iznajdljivi dobivajo 3x preveč, tisti najranljivejši pa malenkost če sploh.