Slovenija
139 ogledov

Goljufivka v zapor

(Foto: Nada Černič Cvetanovski) Žurnal24 main
Okrožno sodišče je brežiški podjetnici Gordani Šporar prisodilo tri leta in osem mesecev zapora.

Zaradi goljufij, poslovnih goljufij in ponarejanja listin bo morala nekdanja podjetnica, 34-letna Gordana Šporar iz Zgornjega Obreža, na 44-mesečno prestajanje zaporne kazni. Tako je odločil senat novomeškega okrožnega sodišča, ki ga je vodila sodnica Ljuba Tiran. Zaradi okuženosti krških sodnikov je namreč sojenje potekalo v Novem mestu. Šporarjeva, ki ostaja v priporu, bo morala ljudem, ki jih je ogoljufala, povrniti denar z obrestmi vred. Skupni znesek oškodovanja naj bi znašal 300 tisoč evrov, a je Šporarjeva v dozdajšnjih poravnavah okrog 70 tisočakov že vrnila.

Spodbijanje krivde. Zagovornica. Klavdija Kerin, ki je Šporarjevo zagovarjala po uradni dolžnosti, je poskušala dokazati, da največja oškodovanka ni posojala denarja Šporarjevi, temveč si ga je res izposojala od drugih, a ga je vlagala v sklade. "Izpoved oškodovanke, da je zaupala Šporarjevi, ni verodostojna. Pri znesku 150 tisoč evrov ne more iti več za zaupanje," je prepričana odvetnica Kerinova.

"To je zame zadoščenje"
"Zadovoljna sem, da bo šla vsaj za nekaj let v zapor, saj tako vsaj ne bo imela možnosti še koga ogoljufati," je za Žurnal24 povedala največja oškodovanka, ki je Šporarjevi posodila dobrih 150 tisoč evrov in ostala brez njih. "Gradila sem na zaupanju, saj mi je prvič posojilo pošteno vrnila, pozneje pa ne več," pravi oškodovanka, ki upa, da bo denar dobila nazaj. "To, da je obsojena, je dokaz, da je kriva," pravi naivna oškodovanka, ki je zgrožena nad Šporarjevo, ker se je glede nevračila dolgov opravičevala z boleznijo in smrtjo v družini.

Krinka poslovne ženske
Šporarjeva si je denar od fizičnih oseb začela izposojati že leta 2006, pravne osebe pa je začela goljufati kmalu po tem, ko je najela lokal Pacifik. Dobaviteljem ni poravnavala računov, pri tem pa se je izgovarjala na krizo ter vlaganja v lokal. "Čeprav ni plačevala, so ji še dostavljali robo, kar kaže, kako spreten pogajalec je bila," pravi tožilec Bogdan Matjašič in dodaja, da se je pod krinko uspešne poslovne ženske skrivala goljufivka. "Višek predrznosti pa je bil, da je maja lani, ko je že globoko zabredla in zastavila premoženje, na lizing nabavila še avto mercedes," pravi tožilec, prepričan, da je namensko sprožila stečaj svojega podjetja Begonaro in ustanovila novo podjetje, upniki pa so ostali brez vsega.

78-mesečno zaporno kazen je za Šporarjevo predlagal tožilec Bogdan Matjašič, ki se bo na razsodbo pritožil.

Krivdo zanika
Šporarjeva pravi, da ni imela namena nikogar ogoljufati. Kot direktorica podjetja pa je tako za Pacifik kot za gostišče Sita klapa v Novem mestu poravnavala račune, pozneje pa naj bi prihajalo do težav zaradi nerazčiščenih odnosov z najemodajalci in zaradi splošne krize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.