Slovenija
1729 ogledov

Golob pričakuje, da bo rešitev za mejo padla z neba

Robert Golob in Andrej Plenković Flickr/Vlada RS
Slovenija in Hrvaška za krepitev sodelovanja iz dnevne politike umikata arbitražo, je sporočilo premierja Roberta Goloba po tretjem srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem v Zagrebu.

Nastopil je čas, ko lahko Slovenija in Hrvaška skupaj dosežeta več, kot bi dosegli posamezno, je danes po pogovorih s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem Zagrebu poudaril premier Robert Golob. Arbitraži, ki ji je Slovenija neomajno zavezana, bomo pustili čas in jo umaknili iz dnevne politike, je poudaril.

"Verjamem, da bomo s tem, ko bomo gledali v prihodnost, iskali projekte, s katerimi lahko pomagamo prebivalcem na obeh straneh meje, razbremenili tudi teme, ki so bile v preteklosti nerešljive in jih rešili enkrat v prihodnosti," je na skupni novinarski konferenci poudaril Golob.

"Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska, pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike," je prepričan. "V prijateljskem duhu se včasih najde rešitev tudi takrat, ko je ne pričakuješ, ko se pogovarjaš spoštljivo in kulturno," je dodal Golob. Plenković pa je dejal, da bi bil znak dobre volje prenehanje izdajanja kazni ribičem iz ene in druge države.

Državi se bosta po napovedih obeh premierjev sedaj še bolj posvetili skupnim aktivnostim. Med drugim sta napovedala skupno delovanje na mednarodnem področju v obojestransko korist.

Hrvaški in slovenski premier sta poudarila prijateljsko ozračje srečanja, v okviru katerega sta bila podpisana tudi solidarnostni sporazum o oskrbi s plinom in sporazum o čezmejnem sodelovanju pri nudenju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja. Ta bo omogočil dostop do storitev v izolski bolnišnici tudi prebivalcem severnega dela hrvaške Istre.

Osrednje teme pogovorov so bile poleg sodelovanja na področju energetike in gospodarstva tudi migracije. Golob je pozdravil odločitev, da bo Frontex na Hrvaško napotil šest strokovnjakov in poudaril, da bi se glede vprašanja nezakonitih migracij Frontex moral bolj angažirati na celotni zahodnobalkanski poti.

S Plenkovićem sta govorila tudi o morebitnem sodelovanju med državama pri nadaljnji rabi jedrske energije in projektu nove nuklearke v Krškem. Slovenska stran je hrvaški predstavila zadnje aktivnosti in podrobnosti o pripravi projekta. Plenković je zatrdil, da bodo te informacije podrobno preučili in se k temu vrnili v nadaljnjih pogovorih. Golob pa je vse deležnike na Hrvaškem, tudi podjetja, pozval k razmisleku o sodelovanju pri projektu.

Goloba v Zagrebu poleg ministra za energetiko spremlja tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. V Zagrebu se bo danes sestal še s predsednikom države in sabora Zoranom Milanovićem in Gordanom Jandrokovićem.

Gre za tretje srečanje aktualnih predsednikov vlad, ki sta se nazadnje srečala konec marca na Brdu pri Kranju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Naklonsky 15:55 16.julij 2023.

    Plenković je ponovno izjavil, da arbitraže ne priznavajo. Vprašanje je samo, kaj so so Taubiju obljubili ali s čim ga držijo za jajca, da daje takšne butaste obljube in izjave!

  • jan631 21:21 14.julij 2023.

    Levi fašisti se sedaj sramujejo Goloba in sebe, ker so takšnega bimbota spravili na oblast.

  • Facja 19:34 14.julij 2023.

    Ko pride rahlo impotenten dec na vlado v Sloveniji, vemo, da je kriza za državljane. Vse je Deja Vu. Cerar je prišel na vlado seksati, namesto voditi vlado, videli smo fiasko. Sedaj Golob pride na vlado, mu podtaknejo fračo, eva ...prikaži več ga! spet ne vlada ampak jemlje viagro in je sam sebi všeč. V resnici je pa patetičen.