Slovenija
2479 ogledov

Golob danes s svetovalci. Kakšne bodo nove smernice prehranjevanja?

Robert Golob Vlada RS
Danes se bo na prvi seji sestal strateški svet za prehrano. Sestanka se bo udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Ustanovitev svetovalnega telesa vlade, strateškega sveta za prehrano, je nedavno dvignila veliko prahu. Precej kritik leti na sestavo strateškega sveta, v katerem ni nobenega predstavnika kmetov in živilcev. "Sestava sveta se dopolnjuje s strokovnjaki s področja kmetijstva, živilstva in zdravstva in naj bi bila predvidoma popolnjena v prihodnjem mesecu, ko se bo Svet tudi sestal na konstitutivni seji," so pojasnili na vladi.

Na prvi seji bodo določili prioritete in cilje svojega dela. "Posamični cilji in strategije za njihovo doseganje bodo usklajevani medsektorsko, interdisciplinarno in z dokazi podprto. K razpravi bodo člani Sveta lahko vabili tudi druge zunanje strokovnjake s specifičnimi znanji in kompetencami z različnih področij," poudarjajo na vladi.  

Nedavno smo na vlado naslovili vprašanja glede kriterijev za sestavo sveta, vendar nam na to vprašanje niso odgovorili.

Svet vodi dr. Nataša Fidler Mis, diplomirana inženirka živilske tehnologije ter magistrica in doktorica znanosti s tega področja. Fidler Mis je zaposlena na kliničnem oddelku za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko ljubljanske pediatrične klinike. Je ena od avtoric priporočil za Praktična navodila za prehrano vegetarijanskih nosečnic in vitamin D. Zavzema se za prehrano z manj mesa in pozdravlja kampanje, ki spodbujajo rastlinsko prehranjevanje.  

V strateškem svetu so še Veronika Cukrov, članica slovenskega veganskega društva, ki si prizadeva, za uzakonitev možnosti izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah. Uzakonitev te možnosti podpira tudi član sveta Boštjan Jakše, doktor znanosti s področja prehrane in profesor športne vzgoje. 

Članica sveta je tudi profesorica tržnega komuniciranja in socialnega marketinga Tanja Kamin, ki se ukvarja s preučevanjem promocije zdravja. Samo Kreft je od leta 2010 redni profesor na Fakulteti za farmacijo, kjer raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora ter o tem predava študentom farmacije in biokemije. Kreft, ki je ustanovitelj Lačne bučke, poudarja, da sodobna prehranska dognanja pravijo, da je prehrana čisto brez mesa povsem ustrezna za velikovečino ljudi, za zdrave ljudi sploh vseh starostnih skupin.

Slovenci pojemo bistveno več mesa, kot je evropsko povprečje. Po podatkih Statističnega urada (SURS) je povprečni prebivalec v letu 2020 pojedel nekaj manj kot 88 kilogramov mesa, povprečje v EU je nekaj manj kot 70 kilogramov. Največ pojemo svinjine (33 kg) in perutninskega mesa (32 kg) ter v povprečju okrog 20 kilogramov govedine. 

Članici sveta sta raziskovalka na Institutu Jožef Stefan Nina Mikec in Nika Tavčar iz Umanotere, sociologinja in profesorica medijskih in komunikacijskih študij. V sestavi je  Andreja Vezovnik s centra za socialno psihologijo na fakulteti za družbene vede, ki raziskuje perpektivo mesnih nadomestkov. 

Dan Juvan je državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje izobraževanje, znanost in šport Darjo Felda, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg in  državna sekretarka na Službi vlade za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić. 
Matej Gregorič je zaposlen na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Sekretarka strateškega sveta je Katja Ravšl Debeljak, sicer namestnica vodje kabineta predsednika vlade. 

 

 

Komentarjev 16
  • Ender3 17:09 10.januar 2023.

    Kakšen odziv, če bi to javnosti predlagal bivši vladnik bi mu pa vsi sledili...mislim na njegove 🐑🐏🐐, ki ga v vsem podpirajo in slavijo kot božanstvo..

  • Plavi-mil 10:13 10.januar 2023.

    Pa koji kurac je on, da bo meni govoril , kaj naj jem, prokleta banda levičarska, da vas kuga poberre.

  • Toma 09:19 10.januar 2023.

    Za fetiš-komuniste bo čisto v redu malo kruha in vode ;-)