Slovenija
4714 ogledov

Golob: "Na ekstremni desnici je to priljubljena tema za strašenje ljudi"

Vlada RS
Po mnenju Goloba je ustvarjanje notranjepolitičnega problema iz naslova migracij populizem.

V državnem zboru se je začela redna septembrska seja, na kateri je premier Robert Golob odgovarjal na poslanska vprašanja.

Poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je premierju zastavila vprašanje glede povečanega števila nezakonitih migracij in ukrepov v zvezi s tem. Po njenem je policija samo med 1. do 12. septembrom zabeležila več kot štiri tisoč ilegalnih prihodov meje. Letos je bilo na meji obravnavanih več kot 40.000 nedovoljenih prehodov meje, v enakem obdobju lani 13.000. Najhuje je v Rigoncih, kjer ljudje zahtevajo ukrepe. Po njenem z odstranitvijo ograje migrante "tako rekoč vabijo v Slovenijo." Predsednika vlade je zato vprašala, kako bo zaščitil državljane. 

"S tem se v EU intenzivno ukvarja že šest mesecev," je odgovoril premier. "EU ima jasno strategijo, ki pravi, da se moramo z vprašanjem soočati v izvornih državah," je poudaril. "Vidim, da je to na ekstremni desnici priljubljena tema za strašenje ljudi," je dodal.  

Na očitke, da je povečano število prehodov meje posledica odstranjevanja panelne ograje, je Golob odgovoril, da je kar 24.000 prebežnikov mejo prestopilo v Rigoncah, in sicer po cesti, kjer ograje nikoli ni bilo. Problem je po Golobovih besedah treba reševati skupaj z drugimi državami. “Delovati moramo odgovorno in ne strašiti ljudi. Želim si, da bomo to vprašanje tudi v Sloveniji začeli naslavljati enotno in tako zagotovili občutek varnosti pri ljudeh,” je dejal Golob in dodal, da je ustvarjanje notranjepolitičnega problema iz naslova migracij populizem.

Golob: Za sanacijo 6,7 milijarde evrov

Poslanca NSi-ja Jernej Vrtovec je zahteval pojasnilo glede načrtovanih sprememb pri upravljanju vodotokov, pa tudi morebitnega dviga povprečnine, da bodo občine lažje odpravljale posledice poplav. Zanimalo ga je tudi, v katero smer gre razmislek o tipski gradnji hiš za prebivalce, ki so ostali brez vsega.

Golob je Vrtovčev očitek, da se "obdavčuje ljudi", še preden bi imeli dokončno oceno škode, zavrnil, saj naj bi sanacija skupaj z obnovo in vzpostavitvijo razmer za nadaljnji razvoj regij terjala okoli 6,7 milijarde evrov. Načini, kako so do te številke prišli, bodo  po njegovem eksplicitno pojasnjeni v predlogu zakona o obnovi in razvoju.

Po njegovem vlada dela odločno in hitro. V letu 2023 oziroma v naslednjih tednih pričakuje za več kot 600 milijonov evrov predplačil iz državnega proračuna. "Gospodarstvo še nikoli do sedaj ni dobilo denarja na takšen način, tudi občine ne," je poudaril premier. Dodal je, da nikoli doslej po nobeni naravni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, kot ga je bilo zdaj.

Dejal je, da so nekateri ljudje že prejeli denar na svoje račune preko Karitasa in Rdečega križa, ob tem pa naj bi bila do konca meseca izplačana tudi izredna solidarnostna pomoč. Poudaril je, da bo za nekaj več kot tisoč prebivalcev potrebna individualna obravnava, ki so zaradi divjanja ujme utrpeli za več kot 30.000 evrov neposredne škode. 

Nekateri bodo potrebovali reprogramiranje ali odpise kreditov, drugi denarno pomoč in tretji nove domove. Pri čemer je poudaril, da nadomestne gradnje zahtevajo svoj čas in prej kot v letu dni kljub spremembam zakonodaje ne bodo mogle zaživeti. Ljudje bodo medtem čez zimo potrebovali nadomestno bivanje, v primeru stiske se po Golobovih besedah lahko obrnejo na vlado oziroma kontaktirajo klicni center na telefonski številki 114. Spomnil je, da so na voljo tudi brezplačna bivanja v stanovanjih stanovanjskega sklada. "Tisti, ki nima nadomestnega bivanja, je vlada poskrbela, da bodo imeli začasni dom," je dodal. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 82
  • munja 16:26 21.september 2023.

    Sami izgovori in prazne obljube, kje so konkretna dejanja, perjad nesposobna!!!

  • munja 16:17 21.september 2023.

    Treba bo začet z zbiranjem podpisov oz. peticije, da se južna meja zapre oz. uvede nazaj kontrola na meji po vzoru Avstrije in brez pardona zavračat čisto vso golazen, ki prihaja z juga. Ali pa enostavno vzet stvar v svoje ...prikaži več roke, ker drugače se ne bo nič spremenilo, ampak bo vedno slabše. Golob itak govori same nebuloze, kot da je vedno bolj zblojen in poslušno caplja po direktivi EU. Zakaj ima pa lahko Avstrija kontrolo na meji, pa je tudi članica EU??

  • bobubob 10:41 19.september 2023.

    Ekstremne desnice pri nas ni. Niti desnice. Niti 'desne sredine'. Vse je en sam levi lažni socializem, enkrat krvavo rdeč, drugič bledo rdeč. Tako kot volilci, saj drugače ne gre. Kakršni volilci, take vlade. Šele ko bo tule kdaj kdo ...prikaži več upal napisati in glasno zagovarjati program, kot ga ima danes AfD, pa te osebnosti ne bomo nemudoma niti medijsko obsodili, bomo lahko govorili še kakih drugih političnih barvah. Ampak do tega je še daleč. Morda takrat, ko ne bomo imeli nič, pa (še) ne bomo srečni.