Slovenija
23524 ogledov

Golob napovedal nove ukrepe

Robert Golob Flickr
Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo, je napovedal premier Robert Golob.

Napovedani ukrepi bodo prinesli ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev. Ukrepi bodo začeli veljati 1. januarja, je v pogovoru za STA povedal predsednik vlade Robert Golob.

"Ukrepi so dvoplastni. Na eni strani je treba zagotoviti, da bodo cenovne ravni, po katerih se bo kupovalo plin in elektriko, za gospodarstvo primerljivi z ostalimi evropskimi državami ali pa celo bolj ugodni," je pojasnil premier.

Na drugi strani pa gre po njegovih besedah za to, da se uporabi razpoložljiva javna sredstva za dodatno subvencijo gospodarskim subjektom - tistim, ki ne bodo imeli regulirane cene. Na eni strani bodo namreč nekatera podjetja iz segmenta malih in srednjih podjetij, ki bodo imela regulirane cene, na drugi strani pa bodo večji porabniki, ki bodo imeli evropsko potrjen sistem subvencij neposredno iz proračuna. "Kombinacija obojega bo morala biti taka, da bo celotno gospodarstvo lahko to zimo preživelo pod predvidljivimi in hkrati dovolj konkurenčnimi pogoji," je strnil Golob.

Če bo treba, bodo subvencionirali tudi čakanje na delo

Eden od teh ukrepov je tudi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. "Ta je na eni strani namenjen za primer zaostrovanja energetske krize - če ne bo zaostrovanja oziroma če ostane vse enako, kot je danes, pa mogoče sploh ne bo potreben. Na drugi strani pa bi se lahko uporabil takrat, ko bi prišlo do razpada nabavnih verig, da bi na primer zmanjkalo čipov, in bi potem tudi v takem primeru za neko obdobje subvencionirali čakanje na domu z namenom, da se kolektivi ohranijo nedotaknjeni in ne pride do razpada kolektiva kot takega ter s tem težav pri ponovnem zagonu proizvodnje," je povedal premier.

Obenem je dejal, da je zaenkrat predvideno, da bo 80 odstotkov energije po znižani ceni, 20 odstotkov pa po tržni ceni. "S tem želimo na eni strani ne omejevati tistih, ki želijo delati in jim cene niso problematične, ker nekatere industrije dejansko niso občutljive na cenovni nivo, hkrati pa stimulirati industrije z manjšo dodano vrednostjo, da prilagodijo porabo sedanjim razmeram. Želimo torej tudi skozi cenovno politiko stimulirati industrijo, da prilagodi svoj obseg proizvodnje," je pojasnil.

Te ukrepe bo vlada obravnavala naslednji teden, mogoče bo kakšen od ukrepov sprejet še kakšen teden pozneje, "ampak prvi ukrepi in usmeritve bodo naslednji teden potrjeni na vladi", poudarja Golob. Ta dodaja, da bodo ukrepe predstavili najprej gospodarstvu v nekoliko ožjem krogu, zato da se o njih pogovorijo, pozneje pa še javnosti.

elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

V enem tednu za 6,4 milijona evrov prošenj za pomoč

Javna agencija Spirit Slovenija je v tednu dni od odprtja spletne aplikacije za dodelitev nepovratnih sredstev za strošek nakupa elektrike in zemeljskega plina za pomoč gospodarstvu prejela 162 vlog v skupni vrednosti 6,4 milijona evrov. V postopku priprave in oddaje je še 1440 vlog, za to pa je rezervirana okvirna višina 25,1 milijona evrov.

Vloge je mogoče oddajati od 1. novembra pa vse do 15. novembra do 12. ure. Upravičenci do pomoči so pravne ali fizične osebe ali gospodarsko interesna združenja, ki so organizirani v skladu z zakonom in so bili registrirani v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti do vključno 30. novembra 2021.

V prvem tednu so imeli prijavitelji po navedbah Spirita nekaj izzivov pri pripravi in oddaji vloge v aplikaciji, najpogosteje pri podpisovanju pooblastila s kvalificiranim digitalnim potrdilom, zato jim svetujejo, naj v primeru težav sledijo napotkom na spletni strani izdajatelja potrdila. Upravičence v agenciji pozivajo še, naj podrobno preberejo napotke za pripravo in oddajo vloge, pri tem pa jim je lahko v podporo tudi klicni center za tehnično pomoč.

Predvidene so tri vrste pomoči

Pri enostavni pomoči je pomoč na upravičenca omejena na 500.000 evrov oz. na 62.000 evrov v primarni kmetijski proizvodnji proizvodov in 75.000 evrov v ribištvu in akvakulturi. Pri posebni pomoči je najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na dva milijona evrov.

Pri pomoči za energetsko intenzivna podjetja je najvišja skupna pomoč na upravičenca omejena na 25 milijonov evrov oz. 50 milijonov evrov za subjekte v sektorjih ali podsektorjih, ki jih določa zakon (med drugim v proizvodnji aluminija, papirja, železa in jekla, kemikalij).

Posamezniki po tem zakonu niso upravičeni do pomoči.

Upoštevajo se stroški nakupa elektrike in zemeljskega plina v obdobju od 1. junija do 31. decembra 2022. Pri enostavni pomoči se bo povrnilo do 50 odstotkov upravičenih stroškov, pri posebni največ 30 odstotkov upravičenih stroškov, energetsko intenzivnim podjetjem pa največ 70 odstotkov upravičenih stroškov.

Mali poslovni odjemalci, to so tisti, katerih povprečna letna poraba plina ne presega 100 megavatnih ur oziroma je pri električni energiji njihova priključna moč manjša ali enaka 43 kilovatom in skupna priključna moč vseh merilnih mest pa enaka ali manjša 86 kilovatov, so sicer upravičeni do pomoči zgolj za junij in avgust letos, saj imajo od 1. septembra regulirane cene, so opozorili v Spiritu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar pantani
    pantani 20:18 08.november 2022.

    SLOVENCI. Niste ni krivi, ni dolžni. Imate družine. Vse se vsak dan draži. Hrana. Nafta. Plin. Gretje. V Evropskem morju stoji 30 ladij iz ZDA s plinom. Čakajo, da cena naraste, da še bolj zaslužijo. AMERI se vsem smejijo v ...prikaži več obraz. DARS elektriko izklaplja po cesti, Vi izklapljate in varčujete, plačujete meso dražje. Oni pa bogatijo. Ladje pa krožijo med morskimi psi in čakajo dobiček. Še 30 ladij je na ppti. RES SMO.HLAPCI. Pika.

  • Anja1956 20:05 08.november 2022.

    To vlado je potrebno nagnati !

  • lojs 20:00 08.november 2022.

    predlagam uredništvu portala, da čez kakšen teden še enktrat objavite enako vsebino ... pa sej smo o teh ukrepih že seznanjeni, to ni nova zadeva