Slovenija
32361 ogledov

Golob: Nimajo pojma! Želijo, da ostanemo narod hlapcev!

Robert Golob
1/3
Barbara Jakše Jeršič
Najverjetnejši novi mandatar in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v Odmevih na TV Slovenija pojasnil svoj pogled na sredino dogajanje v državnem zboru, kjer je opozicija pod vodstvom Janeza Janše vložila zahtevo za dva posvetovalna referenduma – o zakonu o vladi in zakonu o RTV Slovenija.

"Položaj je absurden. Ljudje so na volitvah jasno povedali, kaj si želijo. Mi smo danes prišli v parlament z novim zakonom o vladi, da bi uresničili načrte. Opozicija nam jih je zablokirala, ne morejo pa preprečiti tega, da se bo ta vlada oblikovala," je povedal Golob.

Zakon o vladi je sprejet v takšni obliki, da je lahko ministrstev le toliko, kot jih je bilo doslej. Vlada bo formirana do 3. junija, še naprej zagotavlja Golob: "Šli bomo v hibridni režim, kjer bodo predvideni ministri na ministrstvih, ki jih zdaj ne moremo ustanoviti, postali državni sekretarji!"

Toda opozicija ima tudi možnost zakonodajnega referenduma. "Natančno vemo, kaj želijo. To je zadržati oblast v svojih rokah, a jim ne bo uspelo. Če kaj obvladamo, je to organizacija dela," je odločen Golob.

Na vprašanje, zakaj uvajajo tri nova ministrstva, odgovarja, da so jih napovedali skozi volilni program. "To so ministrstva za prihodnost. Gre za ministrstvo za podnebne razmere in zelene politike, ki bo naslavljalo probleme naših otrok, naslednje je ministrstvo za solidarno prihodnost, ki se ukvarja z gradnjo stanovanj za mlade in dolgotrajno oskrbo starejših, tretje ministrstvo je ministrstvo za visoko šolstvo in inovacije, ki se ukvarja z generiranjem znanja. Ko jih povežemo v celoto, lahko začnemo ustvarjati solidarno in pravično državo. Ker opozicija ne more preživeti tega, da so jim ljudje rekli, da jih nočejo in želijo naša ministrstva, mislijo, da nas bodo zaustavili, a jim ne bo uspelo," pojasnjuje najverjetnejši mandatar.

Do potrditve novega zakona o vladi bodo, tako Golob, politike izvajali na drugačen način: "To je tako nepomemben zaplet, da je škoda, da bi se kdo razburjal!"

Golob: Želijo, da ostanemo narod hlapcev! 

Na kritike delodajalcev in zdravnikov, ki so se obregnili na podobnosti iz koalicijske pogodbe, pa odgovarja, da je zadovoljen, da so sindikati in uporabniki zdravstvenih storitev, koalicijsko pogodbo pohvalili: "Naša koalicijska pogodba ni bila namenjena delodajalcem in zdravniškemu cehu. Mi želimo javni zdravstveni sistem, ki bo prilagojen željam uporabnikov. Na drugi strani pa gospodarstvo, ki bo ustvarjalo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. To je mogoče le, ko jih vključite v soupravljanje in udeležbo pri dobičku. V to gremo povsem načrtno in brez zadrege."

A veliko pripomb ima tudi gospodarstvo. "Čas bo pokazal, da naši pristopi niso nekaj, česar bi se spomnila kakšna socialistična država. Gre za najbolj napredne pristope skandinavskih držav in zahodne Evrope. Te kritike samo kažejo, da v združenju delodajalcev nimajo pojma, kako je videti razvito zahodno gospodarstvo. Na nek način želijo, da ostanemo narod hlapcev, nizko plačanih delovnih mest, kjer bo imel delodajalec zadnjo besedo in vsi ostali bomo morali biti tiho. Ne, hvala. Obstajajo druge poti, tudi v Sloveniji jih imamo!"

Robert Golob | Avtor: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora. Anže Petkovšek
Na vprašanje, kako globoko bodo segle kadrovske menjave, pa Golob odgovarja, da si želi menjav na podlagi strokovnosti. Zagotavlja, da strankarska izkaznica ne bo prav noben faktor: "Sedanjo vlado je strah. Postopki revizije za zadnje dveletno obdobje se bodo izvedli, če so bili principi strokovnosti kršeni, jih bomo ponovili. Kdorkoli se bo lahko prijavil, in če bo izpolnil pogoje, bo lahko tudi izbran."

Kritike: Bratušek in Šarec ne bi smela biti v vladi

"Natančno vemo, zakaj to počnemo. V zadnjih 15 letih, odkar je razpadel LDS, se je na levi sredini prostor vsake volitve na novo definiral. S tem se je vse strokovno znanje in izkušnje vrglo stran. S tem želimo pokazati, da igramo na dolgi rok in da želimo združiti celoten levosredinski prostor, z namenom dolgoročne zgodbe, ki bo preživela šest mandatov, ne dveh. Za to je pomembno, da se umaknejo stranke, ki imajo v svojem imenu ime predsednika stranke. Tik pred lokalnimi volitvami naj bi bil veliki združitveni kongres. Na teh volitvah želimo nastopiti skupaj," odločitev, da pod svoje okrilje sprejme stranko Alenke Bratušek in stranko Marjana Šarca, utemeljuje Golob.

Komentarjev 38
  • Naklonsky 18:02 19.maj 2022.

    Očitno ima gospod Taubi hibridno težavo. Še bodo štosi.

  • bobubob 17:55 19.maj 2022.

    Večina volilcev je povedala, da želijo nove obraze. Evo, Šarec bo popolnoma nov obraz na obrambi. Podobno tudi na drugih ministrstvih. Kar so volilci želeli, to imajo. Zarotnikov, ki menijo drugače, se pač ne posluša. Saj je bilo tako tudi ...prikaži veči med 'bojem z virusom'. Samo upam, da bodo obrazi tokrat šli dlje in nazorno pokazali, kaj pomeni parazitizem. Morda pa se bo tokrat kakega volilca vendarle 'prijelo' in naslednjič ne bo več hodil na led po nove obraze.....

  • robert73 15:07 19.maj 2022.

    O "hlapčevstvu" govori tisti, ki je hlapčeval 30 let v javnem sektorju, sam, v svojem imenu, ni evra dodane vrednosti zaslužil, želi si kontrolo nad zasebno pobudo, mediji, izobraževanjem in volitvami, želi si nadziran narod, NAROD HLAPCEV!