Slovenija
9020 ogledov

Golob ne izključuje sodelovanja niti s to stranko

Robert Golob Barbara Jakše Jeršič
Robert Golob o tem, s kom vse je pripravljen sodelovati. Prvič po zmagi soočen s predstavniki sindikatov.

Dan po volitvah so pred kamere stopili zmagovalec volitev Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Prvi uradni pogovori oblikovanju nove koalicije naj bi stekli prihodnji teden, pričakuje predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Do datuma, ko naj bi se konstituiral parlament – okoli 13. maja – naj bi se oblikovala koalicija, za katero si želi, da bi bila čim širša, je povedal v oddaji na Pop TV. 

V Svobodi se zavedajo, da levji delež odgovornosti leži na njih. Med ministrstvi, za katera lahko pričakujemo, da bodo v njihovi pristojnosti, sta zagotovo zdravstveno in finančno. V igri za zdravstvenega ministra je Danijel Bešič Loredan, kot je bilo že večkrat povedano. Ambicije imajo v gibanju tudi na področju zelenih politik in podnebne agende. Golob obljublja, da bodo iskali najbolj strokovne kadre ne glede na njihovo strankarsko pripadnost. 

Luka Mesec o ministrstvih, ki zanimajo Levico, ni želel neposredno govoriti, so pa njihove ambicije razvidne iz programa stranke, je povedal. Poudaril pa je, da si na področju zdravstva želijo, da se rešitev za težave išče v okviru javnega zdravstva. 

V stranki SD imajo po besedah Tanje Fajon močne strokovne skupine, zato je prepričana, da bodo našli stične točke. Na vprašanje, ali jo zanima mesto zunanje ministrice, ni neposredno odgovorila. 

Odgovornosti se zavedam. Drugače kot operativno ne znam delati, gospodarstva ne moreš drugače delati. Vse in takoj se ne da, da pa se delati po korakih. Vsak korak, ki ga bomo naredili, bo korak na boljše. S politiko spoštljivega dialoga, spoštovanja vseh, zastavljanja majhnih vmesnih ciljev lahko pridemo tudi do velikih ciljev.

Robert Golob, Gibanje Svoboda

Sodelovanja z LMŠ in SAB ne izključuje

Golob je poudaril, da so vsebinska razhajanja med strankami manjša, kot se zdi. Ostaja velik optimist, da bodo lahko razhajanja odpravili v najkrajšem možnem času. Ne izključuje niti sodelovanja s strankami, ki niso prišle v parlament. "Treba je odpraviti škodljivo kadrovanje Janševe vlade. Želimo si LMŠ in SAB v koaliciji, a ne izključujemo tudi drugih strank, ki imajo strokovnjake," je poudaril. Vidi tudi možnost za programsko in projektno sodelovanje z NSi, ne pa s SDS. 

Novi družbeni dogovor, ki ga v Gibanju Svoboda izpostavljajo, pomeni, "da postavljamo nove temelje za socialno, pravično in solidarno državo, ki temelji na tržnem gospodarstvo. Najpomembneje je, da hočemo sestaviti nov sistem, ki bo poskrbel za ranljive in bo odporen na zunanje vplive, kot so epidemija covida-19, ukrajinska in energetska kriza". Izpostavil je pomen inovativnega gospodarstva in ustvarjanja dovolj visoke dodane vrednosti in produktivnosti. 

Štrukelj: Stavka je še vedno odprta

Predstavnike treh strank, ki bodo najverjetneje sestavljale novo koalicijo, so soočili s predstavniki civilne družbe. Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza, je prisotne spomnil, da je stavka v šolstvu še vedno odprta, zahteve sindikata pa so znane. Pričakujejo, da bo nova vlada pristopila k pogajanje in da bo dogovor čim prej sklenjen. Prepričan je, da bo plačni sistem eden preizkusnih kamnov te vlade. 

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS, je opozorila, da je čas za obuditev Ekonomsko-socialnega sveta, ureditev nepreglednega sistema in poskus sklenitve socialnega sporazuma. Po njenem mnenju bi bilo vredno tudi razmisliti o tem, ali ni ministrstvo za delo, družino, enake možnosti in socialne zadeve preveliko. Spremembe je potrebna tudi davčna reforma, poleg dodatne obdavčitve premoženja, bi bilo treba na novo postaviti tudi razmerja znotraj dohodninskih razredov. 

Polona Gams, Mladi zdravniki Slovenije, pričakuje, da bo bodoči zdravstveni minister imel podporo celotne vlade. Z ukrepi si želijo, da bi bolnike spet postavili v center, zdravnikom omogočili več časa za obravnavo bolnikov in okrepili kadrovsko zasedbo v zdravstvu. 

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, pričakuje stabilno in močno vlado, ki bo z ustrezno zakonodajo omogočala podjetnikom in obrtnikom poslovanje. So proti višanju davkov in prispevkov na plače, želeli pa bi si pomoči države v obliki subvencij. 

Golob: "To je nedopustno"

Golob je napovedal, da se bo nova vlada sestala z vsemi sindikati in spet zagnala ekonomsko socialni dialog. Najti želijo rešitev za celoten sistem in doseči dogovor, ki bo trajal vsaj dva mandata. "Nedopustno je, da so v javnem sektorju delovna mesta pod minimalno plačo," je dejal Golob.

Na področju zdravstva so se v programu zavezali, da bodo podprli program in da bo za njim stal tudi finančni minister. Zdravstvo je treba okrepiti tako s tehnološkimi kot netehnološkimi inovacijami in ga temeljito reorganizirati. Napovedal je več denarja za zdravstveno zavarovalnico in s tem tudi večjo odgovornost zavarovalnice. Opozoril je na pomen dobro izkoriščenega kadra in zmanjšanje administracije v zdravstvu. 

Na področju gospodarstva bo treba poskrbeti za vse segmente, pri čemer Golob omenja investicije v delovna sredstva, ki bodo ustvarjala višjo dodano vrednost. "Danes je preveč ljudi v strahu za lastno eksistenco," je poudaril. 

Treba bo najti tudi rešitev na področju energentov. Medtem ko so se cene nafte na trgih umirile, pa so razmere na področju zemeljskega plina bolj kritične. Napovedal je, da bo treba doseči dogovor s trgovci za razporeditev bremena, tudi z regulacijo cen, nato pa najti rešitev na dolgi rok. "Trg zemeljskega plina ne deluje, zato je treba poseči nanj. Glavni izziv bo, na kateri nivo postaviti cene, da bodo na dolgi rok vzdržne," je dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • brencl47 19:03 26.april 2022.

    Dopustno pa je, da je toliko plač v gospodarstvu pod minimalno plačo, mar ne????

  • mirror 18:00 26.april 2022.

    Golob že vnaprej preveč obljublja, oziroma obljublja nemogoče. Če hočeš deliti, moraš najprej zaslužiti ali vzeti drugemu. Spet prerazporejanje po levičarsko.

  • ico8 17:39 26.april 2022.

    Se je ze zacelo, tako kot je kazalo. Ciganska posla v resevanju glave, se preden so sploh zakasljali. Sedaj pomaga pobirati iz ulice tiste pretepene, ki jih je prej vrgel iz gostilne!