Slovenija
2055 ogledov

Golob o tem, kako bi rešil schengen

Robert Golob Epa
Premier Robert Golob bo danes na obisku v Rimu, kjer se bo sešel z italijansko premierko Giorgio Meloni. Po napovedih bodo v ospredju pogovorov migracije oziroma ukrepi za preprečitev trajnega nadzora na mejah znotraj schengenskega območja.

Predsednik vlade Robert Golob se bo z italijansko premierko Girogio Meloni pogovarjal tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih in dvostranskih odnosih, tudi o položaju manjšine.

Slovenski premier bo v Rimu po napovedih predstavil svoje zamisli o tem, kako ohraniti schengen in preprečiti, da nadzor na mejah med državami schengenskega območja postane trajen.

Italija je namreč sredi oktobra uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, posledično je Slovenija uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, skupno pa nadzor na mejah zdaj izvaja že enajst držav schengenskega območja. Odločitev o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo je premierka Meloni opisala kot nujno zaradi trenutnih razmer v svetu, od Bližnjega vzhoda do migrantske krize.

Na sporedu tudi dvostranske teme

Golob in Meloni bosta govorila tudi o drugih aktualnih vprašanjih, kot so razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, pri čemer ni zaznati večjih razlik v pogledih Ljubljane in Rima.

Ob mednarodnih temah bodo na dnevnem redu Goloba in Meloni tudi dvostranske teme, med njimi tiste, povezane s slovensko manjšino v Italiji. Golob, je pred obiskom v ponedeljek gostil predstavnike manjšine, bo po napovedih izpostavil vprašanje zagotovljenega zastopstva v italijanskem parlamentu.

Golob se bo srečal tudi s predsednikoma obeh domov parlamenta, ne pa s predsednikom republike Sergiom Mattarello, ki ga v času obiska ne bo v Rimu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jan631 19:35 14.november 2023.

    Pred časo pa sta on in Bergant Melonijevo zmerjala s fašistko.

  • Plavi-mil 16:25 14.november 2023.

    O Bog, on da bi rešil schengen, on, saj si še svoje riti ne zna obrisati, on, kateri ga je načrtno uničil z odstranjevanjem ograje in s tem dal jasno znamenje nezakonitim, pridite, pridite, on je največji izdajalec Slovenije .

  • atamama 16:25 14.november 2023.

    Stvari so krenile navzdol in govoriti o Schengenu je utopija, morda bi bilo bolje, da se začne pogovarjati kako rešiti ekonomsko unijo EU. Zakaj? Ker vse bolj postaja satelit NATO in namesto ekonomske unije postaja konglomerat vojaške podpore za nekaj ...prikaži več kar je večina prebivalstva proti. Samo vprašajmo se koliko dobi SLO iz ''enega sklada'' za škodo po poplavah? In od kje oziroma iz katerih skladov so 30mrd vzeli za Ukrajina? Težka bo , kajne?