Slovenija
17725 ogledov

To po današnjih koalicijskih pogajanjih pravi Golob. Na vidiku novost.

koalicija Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec
Po drugem srečanju in nadaljevanju pogovorov za sestavo nove koalicije, ki jih vodi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, najverjetnejši bodoči mandatar napoveduje okrepitev štirih resorjev. O imenih kandidatov za ministrska mesta in razrezu ministrstev bo znano več prihodnjo sredo.

Robert Golob je v današnji izjavi za javnost uvodoma dejal, da so v koalicijskih pogajanjih med strankami Gibanja Svoboda (GS), Socialni demokrati (SD) in Levica dosegli soglasje glede obsega, ki jih bodo pokrivali posamezni ministrski resorji. V GS, SD in Levica se po drugem uradnem sestanku na nivoju vodstev strinjajo, da se okrepijo štirje resorji, in sicer področja podnebnih politik, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja.

''Naš cilj je, da se vlada v teh resorjih posebej okrepi z namenom, da bomo lažje odgovarjali na izzive časa,'' je dejal Golob.

Imena bodo znana prihodnjo sredo

Predsednica SD Tanja Fajon je izpostavila, da si želijo vzpostaviti stabilno in močno vlado. ''Naslednjo sredo bomo dali na mizo imena, danes pa smo videli tudi jasen razrez ministrstev, s katerim smo se načeloma strinjali,'' je dodala Fajon.

O imenih danes na pogajanjih ni tekla beseda, je pojasnil Golob in dodal, da se bodo o njih izrekli na ponovnem srečanju prihodnjo sredo, ko bo znana celotna ministrska ekipa.

Ob tem je poudaril, da pogajanja potekajo v skladu z zadano časovnico. Do 13. maja bo torej predsedstvo in vodstvo DZ , do 3. junija pa bo predvidoma sestavljena nova vlada.

Predsednik Levice Luka Mesec je potrdil, da so danes okvirno potrdili resorni razrez ministrstev. Obenem je dejal, da so pogovori potekali tudi o nakupih oklepnikov boxer. ''Bodoča koalicija se strinja, da obstoječa vlada nima mandata za nakupe in da podpisuje pogodbe ali daje nove zaveze zvezi NATO,'' je povedal Mesec.

Na vprašanja o razdruževanjih ali novih ministrstvih Golob ni dal podrobnejših informacij. Prav tako ostaja neuradno, katerim strankam bodo dodeljeni posamezni resorji. O tem se bodo najprej izrekli organi strank, je dejal Golob. Potrdil pa je, da število ministrstev po posameznih strankah ostaja takšno, kot se je že predvidevalo.

Golob je še potrdil informacijo, da se bo spremenilo število ministrstev. Teh je bilo doslej poleg predsednika vlade 17.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Naklonsky 23:25 07.maj 2022.

    Razrez ministrstev? To mora biti pa kar krvavo....

  • bobubob 14:57 07.maj 2022.

    Voluharji se množijo - ker smo volilci tako želeli. V nadaljevanju bodo veseli tisti, ki radi sodelujejo v genskih poizkusih in nosijo nagobčnike enake barve. Da bo kmalu žemlja po sto evrov pa je tako in tako malenkost. Oziroma le ...prikaži več 'rogljiček manj', kot meni Janša. Ko bodo Rusi imeli dovolj NATO izzivanj na lastnih mejah, pa bo morda, bognedaj, kak rogljič zašel še v naše kraje in se razpočil precej bolj kot tisti 'izgubljeni' ukrajinski samoljot pri naših najboljših sosedih.....

  • matermila 06:55 07.maj 2022.

    Račune je treba plačat in taubi že razmišlja o štirih novih ministrstvih, ki jih bo verjetno podaril šivilji in komiku. Kako je že rekel Einstein, ljudska norost in vesolje...