Slovenija
36763 ogledov

Golob ponuja dvig pokojnin, ki ga upokojenci nočejo

Robert Golob
1/4
Saša Despot
Predsednik vlade Robert Golob je na seji v državnem zboru presenetil z napovedjo, da se bodo pokojnine že zdaj redno uskladile za 4,5 odstotka, saj se bodo za toliko zvišale tudi plače v javnem sektorju. A upokojenci te uskladitve nočejo. Zakaj ne?

Redna uskladitev se navadno izvede februarja s poračunom za januar na podlagi izračuna, koliko so se v preteklem letu zvišale plače in stroški življenjskih potrebščin. S predčasno redno uskladitvijo pokojnin želi vlada zelo verjetno nevtralizirati zahteve po izrednem zvišanju pokojnin zaradi inflacije, ki bi jim nato kmalu sledilo še redno zvišanje oziroma uskladitev. 

"Naša zahteva je, da se pokojnine tokrat uskladijo izredno, v skladu z veljavno pokojninsko zakonodajo, saj so za uskladitev izpolnjeni vsi pogoji. Ne razumemo pa, zakaj predčasna redna uskladitev? Imamo jasen pokojninski zakon in skrajni čas je, da začnemo pri nas spoštovati pravne akte. Torej, danes izredna uskladitev, v mesecu februarju 2023 pa redna, ko bodo znani letni podatki o rasti plač. Sicer pa so izredne in redne uskladitve jasno zapisane v Zakonu pokojninskem in invalidskem zavarovanju," nam je stališče Zveze društev upokojencev Slovenije pojasnila Vera Pečnik, podpredsednica društva.

Zakon določa, da se izredna uskladitev pokojnin lahko opravi na predlog sveta zavoda in ob soglasju Vlade Republike Slovenije. Pogoja sta rast BDP v preteklem letu ali pa da je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december.

Vlada naj bi osnutek zakona, ki bo uredil 4,5-odsotno redno uskladitev, sprejela jutri, a cele vrste pojasnil še ni. Tako ni jasno, kdaj naj bi bilo izvedeno prvo izplačilo zvišanih pokojnin, kaj se bo zgodilo v primeru, če bodo podatki februarja pokazali, da bi bila potrebna višja redna uskladitev in kaj če manjša ter ali bo za izplačilo potreben transfer iz proračuna v pokojninsko blagajno.

Jutri bo sprejetov, včeraj ministrstva še brez odgovorov

"Vaša vprašanja se nanašajo na ukrepe, ki jih sprejema vlada in ne na zakonsko določeno uskladitev pokojnin. Glede na to, da je zakonodaja, o kateri sprašujete, še v pripravi, predlagamo, da se obrnete na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pristojno ministrstvo namreč pripravlja ustrezne zakonske podlage za izvedbo navedenih ukrepov," so nam na naša vprašanja odgovorili za Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Na ministrstvu za finance na naša vprašanja, kako je mogoče, da se redna uskladitev predlaga v času sprejemanja proračunov, v katerih ni predvidena, niso odgovorili. Prav tako nismo dobili nobenih odgovorov ministrstva za delo.

Toliko bi se morale februarja zvišati pokojnine

Februarska redna uskladitev bi morala biti sodeč po napovedih Umarja med 4,9 in 5,2 odstotka, kar je več, kot zdaj ponuja Golobova vlada. Ali bi v tem primeru izvedli poračun, ni znano. Trenutno so sicer znani podatki o rasti plač od januarja do avgusta (0,9 odstotka) in o inflaciji od januarja do septembra, ki znaša 8,4 odstotka. Če bi bili takšni podatki za celotno leto, bi morala biti redna uskladitev pokojnin 3,9 odstotka. Redna uskladitev se namreč opravi s seštevkom 60 odstotkov rasti plač v obdobju od januarja do decembra in s 40 odstotki rasti cen življenjskih potrebščin. 

A zakon hkrati določa, da uskladitev pokojnin ne more biti nižja od ugotovljene polovične rasti cen življenjskih potrebščin, kar pomeni, da bi morala biti po trenutnih podatkih vsaj 4,2-odstotna, po Umarjevi napovedi pa vsaj 4,5-odstotna.

Če si se nekomu s tisoč evri pokojnine zdaj za 4,5 odstotka izredno zvišala pokojnina, bi že decembra prejel 45 evrov več, nato pa bi februarja sledila še redna uskladitev za 4,5 odstotka, kar pomeni, da bi imel februarja 92 evrov višjo pokojnino, če bo ostalo le pri redni uskladitvi za 4,5 odstotka, bo pokojnina 45 evrov višja.

Vlada z zakonom ne more ujeti roka izplačila s oktobrsko pokojnino, saj bo ta izplačana že v petek, lahko pa v zakonu določi, da povišica velja že za oktober in da bo izplačana z novembrsko pokojnino.

Relevantna člena iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju: 

106. člen, redna uskladitev

(1) Uskladitev pokojnin po prejšnjem členu se opravi pri izplačilu pokojnin za mesec februar. Pokojnine se uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 % povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti.

(2) Uskladitev pokojnin po prejšnjem odstavku ne more biti nižja od ugotovljene polovične rasti cen življenjskih potrebščin.

(3) Odstotek uskladitve za posamezno leto ugotovi in objavi svet zavoda.

430. člen, izredna uskladitev

(8) Na način iz prvega in drugega odstavka 106. člena tega zakona se lahko v letu, ki sledi letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda ali v letu, ko je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem pred tem, na predlog sveta zavoda in ob soglasju Vlade Republike Slovenije, opravi izredna uskladitev pokojnin.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 79
  • jozicamurn 18:30 26.oktober 2022.

    Imam še nekaj časa do pokojnine a sem vesela, da se res povečujejo. Zgodbe s strani marljivih delavk in delavcev so namreč takšne, da za 40 let delovne dobe in s starostjo ne morejo poplačati niti domov in da težko ...prikaži več preživljajo mesec, saj so stroški storitev in položnice višje, hrana in življenjske potrebščine pa dražje itd.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:03 26.oktober 2022.

    Vsi, ki so prisesani na državni denar samo nekaj pogojujejo in izsiljujejo, nas ki delamo v panogah, ki dejansko ustvarjajo dobiček pa nihče nič ne vpraša, bog ne daj da bi se nas probalo zaščititi pred izkoriščevalskimi direktorji, ne, ne, ...prikaži več to pa ne. V tej državi so samo JU, upokojenci in tisti socialno ogroženi, ki to v resnici niso ( tistih res ogroženih se itak ne vidi in ne sliši).

  • nostradamus 15:16 26.oktober 2022.

    upokojenci ze tako zivotarijo po 40+ letih dela (marsikateri so zgarani in bolni)dobivajo drobtinice ali pa se to ne tudi delavski razred in minimalna placa so katastrofa politikov so polna usta obljub pred volitvami ko so pri koritu potem pa ...prikaži več samo se vsak k sebi in za svoje rad bi videl poslanca,ministra,predsednika.....preziveti mesec dni z minimalno pokojnino ali minimalno placo potem bi lahko razpravljali kje je prag revscine vse dotlej pa parlamentarna kuhinja , bife po subvencionirani ceni