Slovenija
7689 ogledov

Golob razkril imena, to je sledilo

koalicijski trojček Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so danes v DZ dali izjavo za medije o koalicijskih pogajanjih in oblikovanju nove vlade.
Po razkritju kandidatov za ministrska mesta so svoje poglede na izbiro trojčka, ki bo oblikoval novo koalicijo, podali sindikati.

Sindikata na področju obrambe pričakujeta, da bo kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec spoštoval socialni dialog in realizacijo sodbe vrhovnega sodišče glede 100-odstotnega plačila pripravljenosti za delo. Želita tudi, da bi prišlo do realizacije pogodb za nedoločen čas za vojake. 

Ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ki naj bi ga vodila Amalija Žakelj, se bo po mnenju glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja prednostno moralo lotiti reševanja stavkovnih zahtev. Ključnega pomena je tudi izdelava kompleksne in sistematične perspektive "slovenskega izobraževanja za prihodnjih 10 do 20 let"

V Svizu pričakujejo, da se bo bodoči minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič takoj lotil ključnih odprtih vprašanj v visokem šolstvu in znanosti. Med prednostnimi nalogami izpostavljajo "vprašanje zaostajanja plač v raziskovalni dejavnosti, v raziskovalnih inštitutih in univerzah tako pedagoškega kot administrativnega osebja"

V Visokošolskem sindikatu Slovenije, Rektorski konferenci RS in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije pozdravljajo delitev sedanjega šolskega ministrstva na dva dela. Visokošolski sindikat pričakuje boljši socialni dialog z ministrom, iz kabineta rektorja Univerze v Ljubljani pa so sporočili, da pričakujejo, da bo novo ministrstvo pokrivalo tudi področje tehnološkega razvoja. 

Oba policijska sindikata sta zadovoljna s kandidatko za notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Ocenjujeta, da bo povrnila zaupanje državljanov v ugled in delo policije, poleg tega pa je v preteklosti pokazala veliko mero razumevanja glede socialnega dialoga in bila trda, a pravična pogajalka. 

Od bodočega zdravstvenega ministra pričakujejo veliko

Pričakovanja so velika tudi, ko gre za kandidata za zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides kot nujno izpostavlja plačno reformo, izpostavljajo vse slabšo dostopnost do zdravstvenega sistema in pričakujejo ukrepe na področju pogojev dela pri zagotavljanju zadostnega števila zdravnikov na vseh ravneh. Zdravniška zbornica Slovenije se zavzema za pripravo in izvedbo nacionalnega načrta kadrovskih virov v zdravstvu in uvedbo spodbud za delo v območjih, ki so za zaposlitev manj privlačna. 

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije pričakujejo sprejetje kadrovskih standardov in normativov za področje zdravstvene nege in babištva, ki temeljijo na današnjih potrebah pacientov. Pričakujejo vključitev v vse ravni načrtovanja in odločanja o razvoju zdravstvenega sistema, ne zgolj v izvedbene aktivnosti ter sprejem odločitve o pripravi strategije razvoja zdravstvene in babiške nege za obdobje do leta 2030. 

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije od novega ministra pričakuje vzpostavitev normalnega socialnega dialoga in takojšnje nadaljevanje pogajanj, s čimer bodo odpravili nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami. Pa tudi sprejetje standardov in normativov ter prevrednotenje plačnih razredov. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 32
  • Herkules 12:10 12.maj 2022.

    VSI ministri GS imajo izvir v nagnanih kadrih LMŠ in SAB! Bobnar, Ajanović, Kumer, Papić, Boštjančič, Šarec, Bratušek! Tako bodo kadrovali tudi navzdol - razne Goluboviće, multi-oportuniste Moedendorferje, ... Plagiatorska šivilja iz SAB ne razume, da je ljudje NOČEJO, LMŠ ...prikaži več glumača tudi ne! To NI volja volivcev! Bratušek + Šarec = Golob! WTF!

  • eminenca 10:07 12.maj 2022.

    kdaj bo folk dokončno dojel, da je glup ... taka vlada s tako kadrovsko razkošno zasedbo ne bo doma imela nobene kredibilnosti, še manj pa v tujini ... a se nam res mora cel svet smejat

  • sly62 10:06 12.maj 2022.

    zanimivo kako so imeli tile ogromno za povedati ,da kake ministre ima prejšnja vlada.kaki ministri so pa ti ki so eni uničili že nekaj podjetjev in pri tem fajn zaslužili in dva ki nista prišla v parlament po želji volilcev.a ...prikaži več ti so ju povlekli celo na ministerski stolček.kaka vlada je lahko to.bojim se da smo hudo najebali.