Slovenija
2156 ogledov

Golob sklical sejo sveta za nacionalno varnost

Robert Golob Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob je za danes sklical prvo sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v tem mandatu.

Predsednik vlade Robert Golob je za danes sklical prvo sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v tem mandatu, na kateri bodo razpravljali o širšem varnostnem vidiku zaradi ruske agresije proti Ukrajini. Seje se bo med drugim udeležil predsednik republike Borut Pahor, so potrdili v njegovem uradu.

Na seji bodo preučili nacionalno-varnostne vidike nadaljnje agresije Rusije na Ukrajino, so sporočili iz premierjevega kabineta. Ker gre za vprašanje, ki zahteva usklajeno delo, je premier na sejo poleg članov SNAV povabil tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič ter predstavnike vseh političnih strank in narodnih manjšin v državnem zboru.

Člani ožje sestave Sveta za nacionalno varnost so se na neformalnem posvetovanju sestali sredi novembra po incidentu na poljsko-ukrajinski meji, ko je na vzhod Poljske priletela raketa in terjala dve življenji. Kot je takrat dejal Golob, ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti v Sloveniji, saj se ocena ogroženosti ni dvignila.

Tudi slovenski vojaki na misijah v tujini zaradi incidenta niso ogroženi, kar velja tudi za člane slovenskega kontingenta v okviru misije Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, je po posvetu dejal državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič.

Glede morebitne dodatne vojaške pomoči Ukrajini pa je dejal, da je Slovenija svoje že prispevala, da spremlja razmere in da razmišlja predvsem v smeri pomoči Ukrajini, med drugim pri obnovi energetske infrastrukture.

Komentarjev 5
  • bobubob 11:15 30.november 2022.

    NATO 'ma nas rad'...dokler bomo le dovolj 'pridni'. Nacionalna nevarnost je torej v rokah drugih. Ampak, končno, nek peskovnik pa vladniki vendarle morajo imeti medtem ko čakajo, kaj jim bodo ukazali njihovi gospodarji. In tudi videz koristnosti za plebs si ...prikaži veči morajo ohranjati. Večina volilcev je, kot kaže, s tem zadovoljna. Tudi večina migrantov. Pa tatov, lažnivcev, goljufov, mafijcev. In seveda naši bruseljski varuhi. Če se bo kdo razogljičil, pa bo srečna tudi Greta. Kako lep je lahko svet.

  • Grof 08:54 30.november 2022.

    Uf, kako je lep dan in to znova in znova, tudi žurnal kopira iz dneva v dan isto pakovanje, kaj se dogaja, so vsi novinarji in uredniki na dopustu v Moskvi, …

  • Avatar luckyss
    luckyss 08:06 30.november 2022.

    Pravilno, pomoč Ukrajini DA....Vojaška pomoč Ukrajini NE !!