Slovenija
5258 ogledov

Napeto v koaliciji: "Mislim, da je jasno, da imamo veliko težav"

Robert Golob, Luka Mesec, Tanja Fajon Flickr/Vlada RS
Koalicijski vrh v napetem vzdušju.

Po menjavah v vladni ekipi, razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko in ministra za naravne vire Uroša Brežana ter odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, se bo danes sestal koalicijski trojček. Na dnevnem redu je razprava o krčenju ministrske ekipe, ki naj bi se po napovedih predsednika vlade in največje koalicijske stranke Robert Golob, naj bi se vladna ekipa zmanjšala za osem ali več ministrstev, razlog pa naj bi bil predvsem v neučinkovitosti vlade ob odzivu na poplave, ki so poleti prizadele Slovenijo. 

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob prihodu na današnji koalicijski vrh rekonstrukcije vlade ni hotel komentirati, je pa je povedal, da bodo na sestanku nadaljevali pogovore o obnovi po avgustovski ujmi. 

Koalicijska partnerja kritična 

Tanja Fajon | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Napoved Roberta Goloba o rekonstrukciji vlade je med koalicijska partnerja vnesla precej napetosti. Kot smo poročali, je predsednica SD Tanja Fajon dejela, da se "zdi, da se največ ukvarjamo sami s sabo," ter, da "ljudje upravičeno pričakujejo, da delamo, imamo veliko odprtih zadev, veliko resnih izzivov."

V primeru, da se število ministrstev skrči, bo imela Svoboda najverjetneje osem ministrstev, koalicijska partnerja Levica in SD pa verjetno vsak po dva.

 

Simon Maljevac Luka Mesec Irena Šinko | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
"Mislim, da je jasno, da imamo veliko težav in izzivov pred sabo," je ob prihodu na koalicijski vrh dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Pri Levici ocenjuje, da se mora vlada resno pogovoriti ter določiti kateri so politični cilji, ki bi jih izpeljali do konca mandata. Na današnjem koalicijskem vrhu naj bi vztrajali tudi pri razpravi o načinu delovanja vlade.

Pred vrhom koalicije so se na protestni novinarski konferenci oglasili predstavniki pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Vlado so obtožili, za zavlačuje s pogajanji o plačnem sistemu in v primeru, da do sredeni meseca dogovor ne bo dosežen, napovedali stavke. 

Medtem strokovnjaki za javno upravo opozarjajo, da vlado, če bo prišlo do rekonstrukcije, spet čaka nekaj mesecev mrtvega teka. "Vedeti je treba, da so pri vsaki rekonstrukciji potrebne številne aktivnosti, ki za nekaj mesecev ustavijo operativo. To, da nekdo rekonstruira vlado dvakrat v mandatu, dvomim, da je dobro, saj bo rekonstrukcija pojedla veliko dela in se bo treba ukvarjati z drugimi zadevami, namesto z izvajanjem nalog ministrstev," pravi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar. 

Koprivnikar meni tudi, da Golob z zmanjšanjem števila ministrstev želi disciplinirati koalicijska partnerja. Predvsem v SD so bili zelo kritični do izjav Roberta Goloba, naj nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar "očisti policijo janšistov". "Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati. Za socialne demokrate so pritiski na policijo nesprejemljivi, ne glede na to, kdo je na oblasti," je nedavno dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. 

Tudi ob morebitni zeleni luči partnerjev rekonstrukcija vlade zaradi izida lanskega referenduma, na katerem si je vladna koalicija izborila aktualno sestavo vlade, ne bo mogoča še vsaj do decembra.

 

Komentarjev 33
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 13:10 08.november 2023.

    Saj ne ve kaj bi! Želi si le položaj evropskega komisarja za energetiko..

  • andrej084 13:10 08.november 2023.

    Ta vlada je najbolj učinkovita takrat, ko je ma počitnicah. Kadar pa dela, pa dela kaos, zmedo, dodatne stroške,....itd.

  • Grof 13:06 08.november 2023.

    Moni Pekošak prezaposlit za varnostnico pred vrata Vzajemne zavarovalnice, saj izrazito izraža željo, da bi z Živčevo skupaj dodatno futrale golobe obe pa imate znanstvo o kapitalu, vsaj tako trdi slednja, o golobih pa še ne, ker bi …..