Slovenija
1574 ogledov

Golob: Slovenija ne bo tiha opazovalka

Robert Golob Jure Makovec/STA
Premier poudarja, da bo Slovenija aktivna udeleženka Varnostnega sveta Združenih narodov.

Slovenija je mandat nestalne članice Varnostnega sveta ZN začela v času vse večjih izzivov mednarodne skupnosti, zato se bo še naprej intenzivno zavzemala za uravnotežene mednarodne odnose in zaščito najbolj ranljivih, je v današnji izjavi sporočil premier Robert Golob. Dodal je, da Slovenija ne bo tiha opazovalka, ampak aktivna udeleženka VS ZN.

Golob je prepričan, da velikost Slovenije pomeni uravnoteženost, s katero lahko dosežemo uspehe, ki jih velike države, obremenjene z zgodovino in lastnimi interesi, ne morejo. "Oči celega sveta bodo uprte v nas. Ugled, ki ga imamo, obrnimo v dejanja, ki bodo pripomogla k miru in stabilnosti na svetovnih žariščih," je poudaril.

Slovenija bo kot nestalna članica VS ZN nadaljevala z aktivnostmi na področju človekovih pravic, ki so predpogoj za mir in varne družbe, za enakost spolov, doseganje ciljev trajnostnega razvoja in pravičnejšega sveta, še piše v sporočilu kabineta predsednika vlade.

"Ne bomo pozabili na pomen solidarnosti in humanosti. Tako velike potrebe po solidarnosti kot je danes, v zadnjih 75 letih še ni bilo," je ocenil Golob in si zaželel, da bi bila Slovenija ambiciozno realna in nesebična.

"Sodelovali bomo z ostalimi člani VS ZN. Ne bomo tihi opazovalci, ampak aktivni udeleženci. Gradili bomo partnerstva in koalicije s članicami ter iskali skupne točke z vsako posebej," je dodal.

Ob tem je tudi poudaril, da bo Slovenija septembra predsedovala VS ZN in bo imela priložnost vplivati na prihodnost multilateralizma. Takrat bo v New Yorku potekal vrh prihodnosti, kjer bodo voditelji sprejeli pakt za prihodnost, je pojasnil in dodal, da bo slovensko predsedovanje VS ZN potekalo v najboljšem možnem času.

Slovenija je danes uradno začela mandat nestalne članice VS ZN, ki traja do 31. decembra 2025, praktično pa bo soodločanje pri vprašanjih svetovnega miru in varnosti začela v torek, ker je palača narodov zaradi praznika 1. januarja prazna.

Z vstopom Slovenije v VS ZN je zaživela tudi posebna spletna stran buildingtrust.si, ki vsebuje informacije o aktualnem dogajanju v VS ZN ter delovanju in pobudah Slovenije v obdobju trajanja njenega mandata, je na omrežju X sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Robert Golob Slovenija Slovenija Golob z optimizmom v novo leto. V poslanici izpostavil najmlajše Robert Golob Slovenija Novi kmetijski minister bo upokojeni major, ki goji koze

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • leonardo 17:33 01.januar 2024.

    Jaz pa sem vseskozi upal, da bo samo tiha opazovalka. Ker s pripombami bo naredila več škode kot koristi. Pobijanja je po svetu dovolj tudi brez vpliva Tanje Fajon.

  • Avatar lopov
    lopov 15:48 01.januar 2024.

    TO ISTO KOT TI OPAZUJEŠ SOSEDA KAJ IMA NA SVOJEM DVORIŠČU IN KAJ DELA NA SVOJEM DVORIŠČU ... IN SOSED PRIDE K NJEMU NA DVORIŠČE IN MU UKAZUJE KAJ SME IN KAJ NE IN KAJ SOSEDU VŠEČ IN NE NA TUJEM ZEMLJIŠČU

  • miho 15:46 01.januar 2024.

    Golobove besede je treba razumeti obratno. Slovenija bo tiha in pasivna opazovalka.