Slovenija
3765 ogledov

Golob: "Ta teden bo ključnega pomena"

Nagovor Roberta Goloba evropskemu parlamentu v Strasbourgu. epa
Premier Golob je v nagovoru Evropskega parlamenta naslovil vprašanja energetske krize in zelenega prehoda ter širitve Evropske unije na Zahodni Balkan, pri čemer je poudaril prizadevanja za podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini.

Predsednik vlade Robert Golob je danes v Strasbourgu nagovoril poslanke in poslance Evropskega parlamenta, kjer je poudaril pomen enotnih ukrepov zoper energetsko krizo in zelenega prehoda, spoštovanje načela pravne države, podpore Ukrajini ter širitve EU na Zahodni Balkan.

Premier je uvodoma poudaril, da mu nagovor Evropskega parlamenta predstavlja veliko čast, saj želi govoriti o skupni prihodnosti EU, ki verjame v moč povezovanja, sodelovanja in enotnosti. “Prihajam iz majhne članice EU, zato vem, da takrat, ko se združujemo na podlagi svojih močnih vrlin in vsak prispeva tisto, v čemer je najboljši, lahko tvorimo uspešno skupnost. Takrat, ko smo enotni in odločni, lahko ta skupnost premika meje mogočega,” je dejal Golob.

Po preizkušnji covida-19 dodatne izzive predstavlja vojna v Ukrajini in njene številne posledice, ki jih čutijo tudi vsi državljani EU. Evropska unija se danes sooča z gospodarsko krizo, večanjem cen in rekordno inflacijo, je povedal Golob.

Golob: "Na trgu se izvajajo špekulacije"

Golob ocenjuje, da je bila EU v preteklosti preveč odvisna od ruskih energentov, gospodarska in energetska kriza pa sta posledici tega. Po njegovem mnenju se je sicer EU ustrezno in hitro soočila z energetskim pomanjkanjem, a to še vedno ni dovolj. “Zmanjšali smo povpraševanje, našli smo nove vire energije v prijateljskih državah in plinovodi so ostali odprti. Na ta način smo lahko pokrili naše energetske potrebe, vendar to ni dovolj, da bi se soočili tudi z vse višjimi cenami. Veliko smo dosegli, ampak še veliko več moramo storiti, zato bo ta teden ključnega pomena. Ustrezno in odločno se moramo soočiti z visokimi cenami energentov,” je dejal Golob.

''Notranji energetski trg ne deluje dobro, a mislim, da se na tem trgu izvajajo špekulacije, kjer se ustvarja profit v imenu zasebnih interesov,'' je nadalje ocenil in dodal, da ima in mora imeti na tem področju pomembno vlogo tudi Evropski svet. Ob tem je pozval ministre za energetiko, ki danes zasedajo na Svetu EU, da pridejo do skupnega dogovora. 

Ob tem je izrazil nezadovoljstvo nad svežnjem ukrepov Evropske komisije. ''Zaenkrat nisem zadovoljen s tem, kar je povedala Evropske komisija. Bolj odločni bomo morali biti za odpravljanje nestanovitnosti na trgu, bolj omejiti naraščujoče cene in nekako zajeziti tudi cene plina,'' je poudaril premier.

Nagovor Roberta Goloba evropskemu parlamentu v Strasbourgu. | Avtor: epa epa

Golob: "Evropska unija bi lahko postalo energetsko samozadostna v 15 letih"

V svojem nagovoru se je dotaknil tudi prihodnosti in pomena zelenega prehoda, ki je po njegovem mnenju ''edina pot, s katero bomo vzpostavili avtonomijo, energetsko neodvisnost v Evropi.'' Le preko zelenega prehoda bo možno ublažiti posledice energetske proizvodnje na okolje in podnebje, kar pa bo na koncu privedlo do nižjih cen energentov, je še napovedal: ''Moramo biti drzni in ambiciozni, kolikor je mogoče. Pospešiti moramo proces izdaje energetskih dovoljenj, vzpostaviti več plinovodov, boljšo energetsko mrežo in tudi narediti več v smislu zmogljivosti in shrambe, da bomo povezali več virov čistejše energije.''

Golob ocenjuje, da bi lahko Evropska unija postala energetsko neodvisna in obnovljiva v 15 letih, ob pogojih, da bi povezali energijo s severa s sončno energijo z juga, podprli razvoj zelenega vodika in ustrezne sisteme shranjevanja. Ob tem je poudaril, da so trenutni prehranski sistemi nevzdržni za prihodnost. ''Če ne bomo spremenili proizvodnje in potrošnje hrane, nam ne bo uspelo doseči nobenega izmed podnebnih ciljev,'' je dejal Golob.

Pomen spoštovanja pravne države in geopolitičnih prizadevanj Evropske unije

Nadalje je poudaril odgovornost vlad in pristojnih organov pri spoštovanju načela pravne države in izpostavil problematiko financiranega sovražnega govora, ki ga po Golobovem mnenju širijo trenutne politične sile ali lobiji. ''Moramo najti nove načine za soočenje, cilj naj bo, da dostojne ljudi obranimo pred politikom,'' je dejal.

Svoj govor je nadaljeval v slovenščini, kjer je poudaril evropska geopolitična prizadevanja, tudi slovenska. ''Če kje, je EU pokazala odgovornost in enotnost v primeru ruske agresije na Ukrajino in zato sem hvaležen vsem institucijam, tudi evropskemu svetu, ki je pokazal, da takrat, ko je potrebno, znamo biti enotni,'' je dejal Golob.

Ob tem je pozdravil odločitev EU, da je Ukrajini in Moldaviji priznala status kandidatke za članstvo v EU in napore Evropskega parlamenta, da se pridružitveni proces pospeši. ''To je orodje, ki se ga v Sloveniji zelo močno zavedamo, ker smo sorazmerno mlada članica. Spomnimo se upanja v prihodnost, ki nam ga je dal pridružitveni proces,'' je dejal Golob.

Enako moč in pomen širitvenega procesa Golob priznava tudi za področje Zahodnega Balkana, ki je po njegovih besedah ''pod velikim pritiskom od vojne v Ukrajini, s katerim se želi razbiti enotnost Evrope.''

''Slovenija je ponosna članica evropske družine in veliko zadovoljstvo nam je, da bomo lahko skupaj gradili evropsko prihodnost, ne samo z obstoječimi članicami EU, ampak tudi s celotno Evropo. Verjamemo, da je to tista pot, ki bo pripeljala ne samo do miru, temveč tudi do blaginje vseh državlank in državljanov Evrope,'' je zaključil slovenski premier.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • bobubob 16:23 13.december 2022.

    Nič novega torej. Uspešno je zdrdral, kar je moral da so mu ploskali, ga ta teden morda čaka pomembna odločitev glede prevzema HSE?

  • Toma 14:33 13.december 2022.

    Sem videl dvorano iz golobje perspektive in je bila praktično prazna - ha-ha-ha!

  • Naklonsky 14:27 13.december 2022.

    Da, zelo pomemben teden! Cela Evropa evforično komaj čaka nastop in genialne zamisli mr. Taubija!