Slovenija
16410 ogledov

Golob: "To je zame nekaj najbolj sprevrženega in pri tem bom ostal"

Robert Golob Flickr/Vlada RS Robert Golob.
Poslanec premierju zastavil vprašanje v zvezi s stališčem vlade do poziva Levice k priznanju Palestine kot samostojne države in k uvedbi sankcij zoper Izrael.

Predsednik vlade Robert Golob je v uvodu redne oktobrske seje odgovarjal na poslanska vprašanja o zdravstveni reformi, visokih stroškov sanacije po poplavah, zdravstvu, socialnih transferjih in pozivih Levice k priznanju Palestine.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je premierja spraševal na temo zdravstva. Po njegovem je danes v političnem prostoru veliko "socialnega populizma". "Žal je rezultat tega tudi to, da se je zgodila velika prevara državljank in državljanov s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek," je opozoril. "Ljudje bodo kmalu v obliki nižjih neto plač občutili, kaj pomeni socialni populizem, je dejal in dodal, da tudi "nova ministrica celo v napovedi svojega pogleda na to področje pravi, da bi bilo najbolje, da se to prelije v osnovni zdravstveni prispevek vseh zaposlenih in da se ta prispevek dvigne."

Opozoril je, da tudi na ZZZS-ju opozarjajo, da je v zdravstveni blagajni luknja in bi bilo potrebno prispevek povišati za vsaj 10 evrov. Premierja je vprašal, ali misli, da je dobro, da bodo ljudje "plačali več, da bodo dobili manj".

Sredstva za pokritje izpada so zagotovljena

Premier je odgovoril, da je glede zdravstvenega zavarovanja padla odločitev o zamrznitvi dopolnilnega zavarovanja, ter da bodo ljudje plačevali manj in ne več. "Od junija dalje državljanke in državljani varčujejo, ker je ta vlada sprejela zamrznitev cen in ne povišanje," je dejal. Premier je poudaril,  da je parlament potrdil zakon za najvišjo ceno zavarovanja na 36 evrov za celotno leto 2024, sredstva so zagotovljena, je dodal. "Zakaj danes zdravstvena blagajna iz tega dela medijsko zgodbo, zakaj straši ljudi, da bo treba dvigniti to ceno s 1. januarjem prihodnje leto, je znano samo njim," je navedel in dodal, da ZZZS s tem samo straši ljudi. 

Golob: Nabiranje notranjepolitičnih točk na račun vojne je neodgovorno

Poslanec SDS Franc Breznik bo premierju zastavil vprašanje v zvezi s stališčem vlade do poziva Levice k priznanju Palestine kot samostojne države in k uvedbi sankcij zoper Izrael.

Premier je odgovoril, da je stališče Slovenije enako stališču EU, to pomeni, da strogo obsoja delovanje Hamasa. Sicer je v tem stališču odločno poudarjena pravica Izraela do obrambe. "Nisem zasledil, da bi se na odboru za zunanjo politiko kdo opredelil drugače. Pri tej točki smo dosegli narodno enotnost in želim si, da bi pri tem tudi ostalo. Vendar nimam tega občutka in žal mi je, da se iz te teme, groze in terorja nabira notranjepolitične točke in to z obeh strani," je bil oster Golob in dodal. "To zame niti približno ni odgovorna politika, s strani bilo koga z obeh strani, ki nabira točke v tej temi. Pozicija okoli te teme ostaja jasna, sicer je bila Slovenija med prvimi, ki je na vojno območje poslala humanitarno pomoč za Palastino in ne za Hamas."

Breznik z odgovorom ni bil zadovoljen, zato je od Goloba ponovno zahteval, da se opredeli do predloga Levice in nekaterih nevladnih organizacij glede priznanja Palestine: "Kovanje političnih točk iz človeške kalvarije je zame nekaj najbolj sprevrženega in pri tem bom ostal," je poudaril premier. 

Premier Robert Golob je v parlamentu zavrnil očitke NSi o prepočasni pomoči prizadetim v poplavah in strnil nekaj že izvedenih ukrepov. Tiste, ki do prve pomoči morda še niso prišli, je pozval, naj pokličejo na število 114. Izpostavil je tudi nadomestne objekte, ki ostajajo na razpolago. "Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo," je zagotovil.

Golob: "Da nihče ni dobil denarja, pa je popolna laž"

Po premierjevih obljubah o hitri pomoči so po besedah Aleksandra Rebrška (NSi) danes ljudem, prizadetim v avgustovskih poplavah, ostale le prazne obljube, porušene hiše, struge brez gradbene mehanizacije, občine in ljudje pa čakajo na obljubljen denar. Kot je v poslanskem vprašanju premierju izpostavil Reberšek, ljudje 74 dni po poplavah ne vedo, ali se bodo morali preseliti oz. ali naj začnejo obnavljati hiše. "Kaj pravzaprav delate," je vprašal premierja.

Golob je izpostavil, da je vlada vrsto ukrepov že izvedla, med drugim so pred tednom dni na Koroškem odpirali vodovod, ki je bil zgrajen 30 dni pred "ambiciozno" časovnico. "10.000 Korošic in Korošcev je dobilo nazaj pitno vodo, tudi zaradi delovanja te vlade, vse zasluge pa gredo lokalnim oblastem in županom," je dejal.

Prav tako je spomnil, da je vlada po poplavah sprejela že dva zakona, pripravlja še tretjega o obnovi. "Da nihče ni dobil denarja, pa je popolna laž," je dejal in spomnil, da sta prvo hitro finančno izplačevala Karitas in Rdeči križ, ki jima je vlada najprej nakazala 10 milijonov evrov.

"Vsak, ki je utrpel škodo, je bil upravičen do med 500 in 3000 evrov nadomestila. Če slučajno tega kdo ni dobil, naj pokliče na 114 in to pove, ker ta sredstva lahko zahteva tudi danes in jih bo lahko zahteval tudi v prihodnje," je bil jasen Golob. Ob tem je napovedal, da bodo za hitro finančno pomoč nakazali dodatna sredstva, če bi se izkazalo, da je bilo 10 milijonov evrov premalo.

Drugo, izredno solidarno pomoč so začeli izplačevati prek centrov za socialno delo na podlagi interventne zakonodaje. Kot je dejal Golob, je bilo ljudem nakazanih že 18 milijonov evrov, še 10 milijonov bodo nakazali v teh dneh.

Tistim, ki so v poplavah izgubili vse, pa bo država pomagala pri povračilu škode, vključno z nadomestnimi gradnjami. "Ko je govora o nadomestnih gradnjah, sem bil vedno jasen, da bomo dali na razpolago že zgrajene nadomestne objekte, da ne bo nihče čez zimo brez strehe nad glavo," je poudaril in dodal, da so objekti še vedno na razpolago.

Tisti, ki ima potrebo po nadomestni gradnji, je upravičen do brezplačnega najema v stanovanjih javnega stanovanjskega sklada ali do povračila najemnine. "Pokličite na 114, če boste potrebovali pomoč pri plačilu najemnine, četudi gre za sorodnike. Marsikdo ne ve, da če je pri sorodnikih, da je upravičen do povračila najemnine," je pojasnil premier.

Pojasnil je tudi oceno škode, ki je ocenjena na okoli 10 milijard evrov. Kot je dejal, je neposredne škode za približno štiri milijarde evrov, a v tej številki marsikaj ni zajeto. "V tej škodi je denimo strošek hiše, ki je plazovito ogrožena, ni pa nobenega stroška ureditve tega plazu," je ponazoril.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 99
  • Plavi-mil 11:03 17.oktober 2023.

    Najbolj sprevržen je ON, kateri se je obul PREVELIKE čevlje in Slovenijo pelje v REVŠČINO , to je najbolj sprevrženo, ko veš, da ne ZNAŠ, pa si tak narcisoid , da ne odstopiš, to je sprevrženo.

  • fuckZ24 09:37 17.oktober 2023.

    Eee, Taubi, boš dobil ti svojo porcijo na naslednjih volitvah. Kar lezi židom v rit. Kar daj. Tvoja nenačelnost te bo drago stala. Kar se riče Levice: naj pokažejo SVOJO načelnost in zagrozijo z izstopom iz vlade, če RS ne ...prikaži več bo obsodila židovskega terorja, okupacije, 70-letnega zatiranja, preganjanja in pobijanja Palestincev, kraje njihove zemlje.... ter sankcije zoper žide zaradi vsega tega. In če tega ne doseže, naj izstopi.

  • LudvikK. 19:39 16.oktober 2023.

    Ja tako se nateguje ovce. Golob vam prodaja kako od junija šparate 10 na mesec, z davki vam bo pa pokradel več 100€ na mesec.