Slovenija
16102 ogledov

Golob v dobrem letu in pol skoraj dohitel rekorderja

vlada Roberta Goloba Flickr/Vlada RS
Številni razlogi, zaradi katerih so odstopali ministri v zadnjih štirih vladah, ki so jih, razen Janševe, vodili politični novinci. Največ jih je bilo v mandatu Mira Cerarja, Robert Golob pa ga kljub bistveno krajšemu stažu, skoraj dohiteva.

Odstop Dominike Švarc Pipan z mesta ministrice za pravosodje bo v dobrem letu in pol šesta menjava v ministrski ekipi premierja Roberta Goloba, ki jo sestavljajo člani GS, SD in Levice. Razen Dominike Švarc Pipan (SD) vsi odstavljeni ministri prihajajo iz kvote Svobode. 

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Ministrstvo za notranje zadeve

Spor med Golobom in Bobnar

Le šest mesecev po nastopu mandata je Golobovo vlado zapustila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Spor s predsednikom vlade se je dogajal pred očmi javnosti. Premier Golob je z neimenovanjem vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava za polni mandat izkazal ministrici Bobnar neke vrste nezaupnico, ta pa ga je obtožila izvajanja pritiskov na policijo in kadrovanje znotraj nje. Sume glede političnih pritiskov še vedno preiskoje državnozborka komisija, preiskavo je uvedla tudi KPK. Epiloga še ni.

Bešič Loredan na mizo dobil odstopno izjavo

Sledil je odstop ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, sprva ključnega človeka Golobove vlade, ki naj bi speljal zdravstveno reformo. Bešič Loredanu je Golob, ko so se v zdravstvu nakopičili neuspeli projekti, prinesel odstopno izjavo, minister in podpredsednik vlade jo je podpisal in odšel. 

Danijel Bešič Loredan | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Odslovil še tri ministre

Zaradi izgube zaupanja je Golob odslovil še ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. 

Pavel Gantar | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
"Ljudje, tako rekoč brez dneva izkušenj v politiki  zasedejo najvišje položaje in se učijo političnega delovanja. Pogosto zato izpadejo naivno ali pa so hitre »žrtve« raznih lobističnih skupin. Ljudje v novih strankah se velikokrat sploh ne poznajo dobro in šele ko se soočijo s kakšnim zahtevnim političnim problemom, ugotovijo, da so si pravzaprav politično precej daleč vsaksebi in da imajo različne politične interese," pogoste menjave ministrov v vladah novincev v politiki, kot sta bila poleg Goloba še Šarec in Cerar, komentira nekdanji predsednik državnega zbora, analitik Pavel Gantar.  

Še isti mesec je zaradi očitkov o visokih stroških službene poti v New York in prirejenega razpisa odstopila Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo. Iskanje novih ministrov je bilo dolgotrajno in mučno.

Sanja Ajanović Hovnik | Avtor: STA/Flickr/VladaRS STA/Flickr/VladaRS

Vroča ministrstva pri Golobu vroča tudi pri Janši

Primerjava med zamenjavami v vladi Roberta Goloba in vladi Janeza Janše, ki jo je ta sestavil po odstopu Marjana Šraca z mesta predsednika vlade, je zanimiva. Vlada Janeza Janše je bila na oblasti dobri dve leti, od 13. marca 2020 do 1. junija 2022, v ministrski ekipi so se menjali le trije člani. Janša je bil v koaliciji s SMS, NSi in Desus. Odstopila je ministrica SMC in dva ministra iz vrst Desusa. 

Tudi v Janševi vladi se je zapletno na ministrstvu za pravosodje, ki ga je sprva vodila Lilijana Kozlovič, nato pa po dobrem letu zaradi zapleta glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev odstopila. Nasledil jo je Marjan Dikaučič, ki ga zaradi nakupa poslovnih prostorov pravosodnih organov v Celju preiskuje policija.

Tomaž Gantar | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Pestro je bilo tudi na ministrstvu za zdravje, ki ga je sprva vodil Tomaž Gantar, z mesta pa odstopil decembra 2020, ko je Desus izstopil iz koalicije. Začasno je vodenje resorja prevzel predsednik vlade Janez Janša. V času največje zdravstvene krize, epidemije koronavirusa, je bil na mesto ministra za zdravje nato imenovan dotedanji prvi mož UKC Ljubljana Janez Poklukar.  

Prav tako kot v Golobovi vladi, je tudi v Janševi vladi prišlo do menjave kmetijskih ministrov. Resor je sprva vodila Aleksandra Pivec, a kmalu so nanjo začeli leteti očitki glede prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Oktobra je nato tik pred tem, ko bi poslanci začeli razpravljati o njeni razrešitvi, ki jo je predlagal Desus, odstopila sama. Hkrati je izstopila iz stranke Desus. Nasledil jo je dotedanji državni sekretar Jože Podgoršek.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kljub kratkemu mandatu v Šarčevi vladi pestro

Novinec na političnem parketu Marjan Šarec je vodil 13. vlado, ki jo je sestavil po tem, ko zmagovalcu volitev Janezu Janši ni uspel dogovor o koaliciji. Šarčeva koalicija, ki so jo sestaljali LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB, Levica je bila zunajkoalicijska partnerica, se je prebila čez dobro polovico mandata. Če štejemo odstop Šarca, je v tem času odstopilo sedem ministrov. En minister je bil iz kvote SD, en iz SMC in po dva iz Šarčeve LMŠ. 

Fakina izdalo zdravje

Tudi v Šarčevi vladi se je najprej zaiskrilo na ministrstvu za zdravje, ki ga je sprva prevzel nekdanji direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin. Že pol leta kasneje je zaradi zdravstveni težav z ministrskega mesta odstopil. Pojavilo se je nekaj ugibanj, kaj je pravi vzrok odstopa. Tudi Šarec je novega kandidata našel v UKC Ljubljana, kjer je prepričal direktorja Aleša Šabedra. 

Samo Fakin | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo Saša Despot

Prešička obtožili šikaniranja, Leben preplačal maketo

Do menjave je prišlo tudi na ministrstvu za kulturo, ki ga sprva vodil Dejan Prešiček, ki je zaradi obtožb o šikaniranju sodelavcev ter uporabi službenega vozila in voznika v zasebne namene, moral odstopiti. Nasledil ga je Zoran Poznič.

Na ministrstvu za okolje je bil za ministra imenovan Jure Leben. Po petih mesecih mandata so v javnost prišle informacije o preplačanosti makete, ki je v Kopru prikazovala potek drugega tira. Špekuliralo se je tudi o finančnih koristih stranki SMC. Leben, ki je takrat bdel nad projektom, je 27. februarja 2019 podal svoj odstop, ki ga je premier Šarec sprejel. Nasledil ga je Simon Zajc.

Bandelli o joku svojih otrok

Najbolj pestro pa je bilo v Šarčevi vladi na službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je pripadla Stranki Alenke Bratušek. Za ministra brez listnice je bil najprej imenovan Marko Bandelli, njegov mandat pa se je zaključil že po dveh mesecih. Njegov odhd smo si zapomnili po čustvenem izpadu in besedah: "Moji otroci doma jočejo."

Bandelli je bi prepričan, da si pregona zaradi vožnje s službenim avtomobilom po avtocesti z modrimi lučmi, ker se mu je mudilo na kongres občin in tekmovanje osnovnošolskih otrok, ne zasluži. Minister se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije.

Marko Bandelli | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marka Bandellija pred odboroma DZ za gospodarstvo in za zadeve EU Saša Despot

Po odstopu Marka Bandellija je Stranka Alenke Bratušek predlagala za novega kohezijskega ministra Iztoka Puriča. Na funkciji je bil manj kot letom dni nato pa odstopil iz osebnih razlogov. V odstopni izjavi je zapisal, da je izgubil izgubil zaupanje. Tretja ministrica imenovana na to mesto je bila Angelika Mlinar. 

27. januarja 2020 z mesta finančnega ministra odstopil Andrej Bertoncelj, nekaj ur kasneje pa je odtopil še prvi minister med ministri Marjan Šarec. Tako je prenehal mandat celotni vladi. 

Rekordno hitri odstopi v Cerarjevi vladi

Junija 2014 je na volitvah zmagal Miro Cerar, ki je svojo stranko ustanovil mesec dni pred volitvami. SMC je osvojila 36 poslanskih mest in se v koalicijo združila s SMC in Desusom. Cerarjeva vlada je skoraj dopolnila poln mandat, v nekaj manj kot štirih letih pa je ministrke položaje zapustilo sedem ministrov, pet iz SMC in po en iz SD in Desus.

Že po slabem mesecu je Cerarja zapustil gospodarski minister Jožef Petrovič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki so mu očitali vpletenost v kartelno dogovarjanje v času, ko je bil zaposlen v DZS. Nasledil ga je Zdravko Počivalšek.

Janko Veber | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dobrega pol leta po imenovanju je bil z mesta ministra za obrambo razrešen Janko Veber. Razrešitev je premier Cerar predlagal zaradi afere Telekom, ko je Veber Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije. Nasledila ga je Andreja Katič. 

Po dobrem leto je Cerarjevo vlado zapustila šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar. Protikorupcijska komisija je v aplikaciji Supervizor (zdaj Erar) objavila podatke o njenih honorarjih, ki jih je prejemala kot profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti. Na ministrskem položaju jo je nasledila Klavdija Markež, ki pa je že po petih dneh morala odstopiti zaradi prepisovanja magistrske naloge. Ministrica je nato postala Maja Makovec Brenčič.

Klavdija Markež | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ministrstvo za finance je sprva vodil Dušan Mramor, ki pa je po 22-ih mesecih dela nenadoma naznanil, da nepreklicno odstopa kot razlog pa navedel osebne razloge. Ministrstvo je nato prevzela Mateja Vraničar Erman. 

Z ministrstva za kulturo je morala oditi Julijana Bizjak Mlakar, nasledil jo je Tone Peršak. Pred iztekom je mandat ministrice za razvoj in evropsko kohezijo prekinila Violeta Bulc, imenovana je bila za evropsko komisarko, nasledila jo je Alenka Smerkolj.

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 69
  • andrija 05:51 10.februar 2024.

    cela slovenija pa razpada,gospodarstvo,zdravstvo,sodstvo,tožilstvo,javni sektor,da o mizernih pokojninah ne govorimo, edino nevladniki plešejo

  • andrija 05:48 10.februar 2024.

    situacija se umirja ker razmišljajo kje bi še lahko kaj ukradli

  • Avatar SexyKitty21
    SexyKitty21 00:22 09.februar 2024.

    Ocenite mojo golo fotografijo 18+ - - -> NU21.FUN