Slovenija
782 ogledov

Golob: "Vstopamo v težko situacijo"

Robert Golob Epa
Vlada namerava aktivno poseči na trg z energenti, zato je pripravila poseben interventni zakon.

Predsednik vlade Robert Golob je gostil drugi posvet, na katerem je skupaj s političnim vrhom, ekonomsko stroko in predstavniki energetskih podjetij iskal rešitve za obvladovanje draginje in zagotovitev energetske varnosti države

"Posvet je bil ciljno usmerjen. Predstavili smo štiri zakone, od tega sta dva že bila v javnosti, dva pa sta nova. Nova je novela zakona o oskrbi s plinom, predvsem pa interventni zakon za obvladovanje kriznih razmer pri oskrbi z energijo. O tem je bilo danes največ govora," je po posvetu dejal premier. "Gre za popolnoma nov okvir, s katerim vlada dobi podlago, da v naslednjih tednih aktivno poseže na trg z energenti." Cilj interventnega zakona je stabilizirati situacijo in prihodnje oskrbe. 

Premier je dejal, da je bila razprava konstruktivna ter da večjih razhajanj o nujnosti in potrebnosti teh zakonov ni. Podani so bili predlogi za izboljšave, pa tudi nasveti, na kaj naj bodo v bodoče pozorni. 

Golob je izpostavil, da vstopamo v težko situacijo, zato sta sodelovanje in enotnost nujna. Regulacije je po njegovih besedah manjši izziv, saj so največji izziv nedelujoči energetski trgi, "ki v resnici brez konkretne likvidnosti, brez poslov dvigujejo cene in zahtevajo dodatne in dodatne finančne odlive in s tem slabijo energetske družbe, ki bi v resnici morale biti osredotočene na reševanje situacije v bodoče".

Evropska komisija mora po njegovem mnenju odločno in hitro ukrepati, predvsem na terminskih trgih, ki so glavna težava. Premier ocenjuje, da je potreben povsem nov koncept regulacije terminskih trgov, zato je slovenska vlada dala zahtevo za nujen sklic ministrov za energetiko. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.