Slovenija
1662 ogledov

Golob: Za obrambo Ukrajine bo denar prispevala tudi Slovenija

Robert Golob Nato
1/3
Vlada RS, Daniel Novakovič / STA
Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh zveze Nato v Washingtonu zagotovil, da bo Slovenija prispevala svoj delež za obrambo Ukrajine, vendar pa o številkah oziroma zneskih ni mogel govoriti, ker še niso razdeljeni. Izrazil je tudi prepričanje, da bo na vrhu zavezništva dosežen premik naprej.

"Nobenega dvoma ni, da je Ukrajina na poti v Nato. Nenazadnje ta proces traja že več kot desetletje. Vprašanje ni ali, vprašanje je kdaj. Razumem, da trenutek še ni napočil, pa vendar - dajmo se pripravljati, kot da bo to mogoče že jutri," je premier dejal v odgovor na novinarsko vprašanje o tem, koliko bo Slovenija prispevala za obrambo Ukrajine in ali podpira njen vstop v zvezo Nato.

"Kar je pomembno, je to, da se v tem vmesnem obdobju vsi zavedamo svojih obveznosti, prispevamo h krepitvi svojega vojaškega proračuna, svoje obrambne sposobnosti in solidarno prispevamo za Ukrajino skupaj z ostalimi članicami. Številke še niso posebej razdeljene po državah. Mi bomo solidarno prispevali svoj delež," je zagotovil Golob.

Pred tem je izrazil prepričanje, da bo na vrhu Nata, ki poteka ob 75. obletnici ustanovitve severnoatlantskega zavezništva, dosežen premik naprej. Ne le glede vlaganj v obrambo in pri zagotovilu Ukrajini, da ji bo Nato stal ob strani. "Verjamem, da bo premik tudi v tem, da se Nato začne obnašati bolj kot politična vojaška organizacija in na tem področju izvajati naslednje korake, ali na evro-atlantiku ali indo-pacifiku," je dejal premier.

Ob tem je pohvalil ameriške organizatorje vrha in dejal, da so že več kot izpolnili pričakovanja gostov iz Evrope.

Robert Golob Nato | Avtor: Vlada RS, Daniel Novakovič / STA Vlada RS, Daniel Novakovič / STA

Golob je pred današnjim začetkom zasedanja Severnoatlantskega sveta opravil bilateralno srečanje s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom, v četrtek ob zadnjem dnevu vrha pa se bo srečal tudi s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da sta s Stubbom govorila o krepitvi vojaške industrije in sodelovanja neposredno med obema vladama ter obrambnima ministrstvoma. Je pa Golob na srečanju poudaril, da je ključna naloga zveze Nato ohranjanje miru.

Današnji del vrha se bo končal zvečer v Beli hiši, kjer predsednik ZDA Joe Biden in prva dama Jill Biden prirejata večerjo za voditelje delegacij 31 drugih članic zveze Nato ter partnerskih držav iz indijsko-pacifiške regije - Japonske, Avstralije, Nove Zelandije in Južne Koreje, ki so dobili povabilo na vrh.

Robert Golob Nato | Avtor: Vlada RS, Daniel Novakovič / STA Vlada RS, Daniel Novakovič / STA

Povabljena je tudi Ukrajina - v četrtek bosta potekali zasedanji članic zveze Nato z Ukrajino, ki jo zastopa predsednik Volodimir Zelenski, ter posebej še z indo-pacifiškimi partnerji.

Glavna tema vrha je nadaljevanje pomoči Ukrajini v času vojne z Rusijo, pri čemer si generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg želi, da bi države formalizirale najmanj 40 milijard evrov letne pomoči Ukrajini, dokler bo to potrebno.

Ukrajini naj bi začeli ponujati tudi most do članstva v zavezništvu, posebno vprašanje vrha pa je tudi povečanje obrambnih izdatkov držav članic na najmanj dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Ta cilj doslej izpolnjuje 23 držav. Slovenije ni med njimi, ampak naj bi se jim pridružila do leta 2030.

Slovenijo na vrhu zavezništva ob Golobu zastopajo še obrambni minister Marjan Šarec, zunanja ministrica Tanja Fajon in stalni predstavnik pri zvezi Nato Andrej Benedejčič.

Komentarjev 36
  • jakec42 08:13 11.julij 2024.

    Naša država pomaga vsem razen svojim državljanom,od katerih denar podarja po ukazu ve se koga-nadaljevanje vojne za vsalo ceno,na koncu pa bodo vseeno morali skleniti mir!

  • Nevica 05:01 11.julij 2024.

    Res? Ali ga še kaj imamo, če že kurimo proračunske rezerve? Ni šel ves denar v Palestino za podporo HAMAS?

  • becar 23:25 10.julij 2024.

    Kaj se spreneveda, saj je že znano, okrog 100 milijonov bo dala Slovenija. Pa veselo zbiranje zamaškov še naprej!