Slovenija
3584 ogledov

Golob zavrnil pomisleke o vplivanju ene veje oblasti na drugo

Novice: Golob vrgel račune na mizo - Robert Golob Profimedia
Robert Golob je danes obiskal ustavno sodišče in se sestal s predsednikom Matejem Accetom.

Kot je po srečanju povedal premier Robert Golob, je šlo za spoznavni sestanek; ocenjuje, da je bil "koristen za obe strani". Pomisleke o poskusu vplivanja ene veje oblasti na drugo je zavrnil, zatrjuje, da je namen vlade ojačati avtonomnost sodne veje oblasti. Na današnjem obisku je bilo tako po premierjevih besedah tudi "zanimivo izvedeti, na katerih točkah so njihovi pogledi usklajeni tudi z našimi usmeritvami, da te stvari v bodoče tudi čim prej realiziramo".

Ob tem je pozdravil tudi nedavno sprejeto odločitev ustavnega sodišča, po kateri je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

DZ ima pol leta za odpravo neustavnosti, do sprememb zakonodaje pa velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

"Odločitev pozdravljamo, še več, želeli smo, da čim prej sprejmemo tak zakonik, za katerega verjamemo, da sledi odločitvi ustavnega sodišča in s tem preprečimo manevriranje državnega zbora, ki smo mu bili priča pri kakšnem drugem zakonu," je dejal Golob.

Vlada je na dopisni seji pretekli teden tako že potrdila besedilo predloga zakona o spremembah družinskega zakonika in ga v DZ poslala po skrajšanem postopku.

V opozicijski NSi so ob tem že izrazili nasprotovanje odločitvi ustavnega sodišča in napovedali nasprotovanje vsem novelam družinskega zakonika, ki bi temeljile na omenjeni odločbi ustavnega sodišča. Ostro nasprotovanje so izrazili tudi v koaliciji Za otroke gre. Golob sicer danes tega ni želel komentirati, saj da je novela že v zakonodajnem postopku.

Je pa v izjavi za medije zavrnil pomisleke, da bi današnji obisk ustavnega sodišča bilo mogoče razumeti kot pritisk ene veje oblasti na drugo, zavrnil z besedami, da je bilo danes temu ravno nasprotno. "Mi smo bili tiho in oni so govorili," je dejal Golob.

Prepričan je namreč, da je pomembno, da vlada vodi dialog z vsemi institucijami. Danes se je tako, kot je dejal, sestal tudi z guvernerjem Banke Slovenije, vlada si namreč želi po njegovih besedah tvorno sodelovati z vsemi nosilci oblasti in temu bodo sledili tudi v bodoče, obljublja Golob.

Matej Tonin Slovenija Tonin: Tudi v NSi imamo geje in lezbijke!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bljitva 19:26 18.julij 2022.

    a je Holob že nakazal svojo miljonsko nagrado v dobrodelne namene, kot je na veliko obljubljal pred volitvami?

  • AnGus 19:13 18.julij 2022.

    "Sedaj je Svoboda, sedaj moramo biti previdni!"