Slovenija
7613 ogledov

Golob brani ministra Loredana: "Zbuja se ob štirih!"

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
Golob o očitkih, da vlada ne rešuje zdravstva.

"Zdravstvo smo dali na prvo mesto, bili smo edina stranka, ki je šla na volitve in povedala, da je zdravstvo ključni problem. Jasno smo povedali, kako se ga bomo lotili in v ničemer nismo spreminjali svojih objljub," na očitke, da vlada ne ukrepa glede stanja v zdravstvenem sistemu, ki je zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov in dolgih čakalnih dob pred propadom, povedal predsednik vlade Robert Golob. 

Vlada je izpeljala izhodno strategijo iz covida, je spomnil Golob. "Covid še vedno je, ampak znamo z njim živeti in ni tisti, ki bi našo družbo ustavljal." Sprejet je bil interventni zakon vreden 200 milijonov, namenjen skrajšanju čakalnih vrst. "Končno se je na tem začelo delati."

"Ni rešitev čez noč"

Reforma zdravstva je napovedana za leto 2024, je poudaril Golob. "V letu 2023 bomo rešitve vseh problemov, s katerimi se soočamo, sestavili v paket, za katerega verjamemo, da bo deloval. Še vedno smo na začrtani poti," pravi Golob. 

V Sloveniji naj bi bilo brez osebnega zdravnika 130 tisoč ljudi. V ZD Polje v Ljubljani so zaradi pomanjkanja zdravnikov nedavno 11 tisoč pacientov preusmerili v ZD Fužine.

Robert Golob | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Golob pravi, da razume stisko ljudi in neučakanost interesnih skupin. "Ni rešitev čez noč!" poudarja Golob. "Pomanjkanje družinskih zdravnikov je eden največjih problemov, ukrepi so že na mizi, vendar ne bodo zadoščali. Zdravniki zdravstvenih domov niso zapustili v zadnjih šestih mesecih, zapustili so jih v zadnjih dveh letih," pravi Golob. V pripravi je tudi sprememba delovne zakonodaje, ki zdaj ne omogoča hitrih rešitev glede zaposlovanja tujih zdravnikov. "Žal smo v zadnjih letih, pa ni važno, katera vlada je bila, zapletli položaj v tej meri, da je zdravstvo pred kolapsom. In od tega ne bežimo."

"Iz prve roke vem, kaj pomeni pomanjkanje zdravnikov"

Golob poudarja, da velikih rešitev in reforme zdravstva ni mogoče izpeljati pred letom 2024. Vmes bodo vpeljevali "majhne rešitve", kot so ambulante za tiste, ki nimajo osebnega zdravnika. "Jaz sem ga imel, vendar sem imel tako izkušnjo, da štiri leta nisem mogel do njega. Poznam iz prve roke, kaj pomeni pomanjkanje družinskih zdravnikov." 

"Minister se zbuja ob štirih zjutraj" 

Kritičen je bil predsednice združenja Srebrna nit, ki je ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pozvala, naj se zbudi in začne delati. "Minister se zbudi ob štirih zjutraj, to vem, ker mi takrat piše in spat hodi ob polnoči. Njega nekdo poziva naj se zbudi? Naj se raje vpraša, kaj sam počne," se je Golob postavil v bran Bešič Loredanu.

Danijel Bešič Loredan Robert Golob | Avtor: Katja Kodba/VladaRS/Flickr Katja Kodba/VladaRS/Flickr

Komentarjev 48
  • andrej084 22:10 16.december 2022.

    A je že 30 dni do specialista???

  • Grof 21:05 16.december 2022.

    A do polnoči fuša, al kako, a ob štirih ga pa zbudi vest, al kako, piki mali, a mu držiš štango, da ne pade z postelje, al kako, a je preveč puha v zraku, pa ne spi, al kako, …

  • Stajerc 20:01 16.december 2022.

    Fides in kompanija mečejo hlode pod noge ministru ker če grrjo ti ven potem se bo sprožil plaz