Slovenija
31612 ogledov

Golob: Zelo se motite o meni

Robert Golob Epa
Predsednik vlade pravi, da je usmerjen v rezultat in da ta vlada zna prilagoditi svoje rešitve tako, da pride do rezultata.

Novela zakona o finančni upravi, na katero je DS izglasoval odložilni veto, bo v parlamentu sprejeta in potrjena, je za Dnevnik dejal premier Robert Golob. Ugibanje o tem, kako bo ta cilj dosežen, je sicer po njegovih besedah preuranjeno, saj obstaja več poti. Zatrjuje pa, da je sam usmerjen v rezultat in ne v "vztrajanje na izgubljenih pozicijah".

DZ je namreč ta mesec zgolj z glasovi poslancev Gibanja Svoboda potrdil novelo zakona o finančni upravi. V koalicijskih SD in Levici so se pri glasovanju vzdržali, opozicija je bila proti. Prejšnji teden je odložilni veto na novelo izglasoval še DS.

"Stari politični vzorci predvidevajo, da ko nekdo zavzame neko stališče, pri njem trmasto vztraja do bridkega konca. Zelo se motite o meni in o tej vladi, če mislite, da ne znamo dialektično prilagoditi svojih rešitev temu, da pridemo do rezultata," je o prihodnosti novele zakona o finančni upravi v pogovoru za današnji Dnevnikov Objektiv dejal predsednik vlade.

Koalicijo sicer v prihajajočem letu čakajo številni izzivi, prioritetno bo naslavljanje vse bolj perečih težav v zdravstvu. Glas ljudstva je za 10. januar že napovedal stavko bolnikov, 11. januarja bodo stavkali tudi zdravniki. "Vsak ima pravico do svojega mnenja, a to še ne pomeni, da je podano mnenje tudi pravilno," ob tem pravi premier Golob.

Obžaluje, da je slovensko zdravstvo v "popolnem razsulu", a je slednje po njegovih besedah posledica tridesetletnih politik, kako razgraditi javno zdravstvo. "Kar razgrajuješ trideset let, se ne da v šestih mesecih postaviti nazaj na zdrave noge," je poudaril premier. Zatrdil je tudi, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan uživa njegovo zaupanje.

Predsednik vlade je spomnil tudi, da so s koalicijskimi partnericami v koalicijsko pogodbo zapisali, da bodo v letu 2023 začeli z zdravstveno reformo, ki jo bodo izvedli v letu 2024. Tudi sicer Golob za leto 2023 napoveduje številne reforme, zdravstvena bo na prvem mestu, ne bo pa edina. Premier bo tako že v začetku leta na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva 10. januarja predstavil tudi reforme na področju sodstva, je napovedal.

Robert Golob | Avtor: Profimedia Profimedia

V pogovoru za Objektiv pa je komentiral tudi prvi ministrski odstop v mandatu te vlade. Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je med razlogi za odstop namreč navedla, da si ne more postaviti svoje ekipe. Med drugim na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na čelo policije s polnim mandatom, ki svojo funkcijo še vedno opravlja kot vršilec dolžnosti.

Premier pa je tokrat dejal, da je predlog za imenovanje Lindava s polnim mandatom nekdanja ministrica podala šele po odstopu. "Prej sva se o tem z gospo Bobnar pogovarjala, seznanil sem jo s svojimi pomisleki, formalni predlog za imenovanje Lindava pa je bil podan po njenem odstopu," je dejal. Ob tem je Bobnarjevi še očital, da je želela po odstopu svojo ekipo "vsiliti" njenemu nasledniku.

Kot je v intervjuju zapisal Dnevnikov novinar Miran Lesjak, se je pogovor, za katerega je bilo rečeno, da bo trajal najmanj debelo uro, nenadoma končal po slabih 62 minutah, "ko premier ni zmogel več skrivati svoje nejevolje"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 92
  • Naklonsky 11:40 02.januar 2023.

    Ima prav. Folk se moti o njem - veliko bolj je nesposoben, kot si predstavlja!

  • igorgeus 08:49 02.januar 2023.

    Se za partnerja nimate tako visokih zahtev kot za predsednika vlade

  • Marje 15:59 01.januar 2023.

    Holobi se lahko pohvali z rezultati pred volitvami, to je tudi vse kar je rezultat te vlade. Dobro ste z manipolirali narod .Ve kar je dosegel v pol letu je puščica navzdol na vseh področlih.