Slovenija
13749 ogledov

Goloba lahko skrbi

Robert Golob Žan Kolman/KPV
Javnomnenjska podpora vladi je mesec dni po katastrofalnih poplavah znova padla.

Raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV, kaže, da vlado podpira manj kot polovica vprašanih. Med strankami sta na vrhu skoraj povsem izenačeni SDS in Gibanje Svoboda, na tretje mesto pa se je povzpela Levica.

Podpora vladi je padla za skoraj sedem odstotnih točk in je znova manj kot polovična (44,9 odstotka). Da trenutne oblasti ne podpirajo, je odgovorilo 38,9 odstotka vprašanih. Delež neopredeljenih je 16,2-odstoten in je najvišji od lanskih parlamentarnih volitev.

SDS pred Gibanjem Svoboda

Med strankami je SDS tokrat za las prehitela Gibanje Svoboda. SDS bi izbralo 21 odstotkov (avgusta 22,3), največjo vladno stranko pa 20,8 odstotka (avgusta 22,6). Na tretje mesto pa se je povzpela Levica, ki bi jo volilo 5,9 odstotka vprašanih (avgusta 3,9 odstotka).

Sledita koalicijska SD, ki bi, če bi bile volitve v nedeljo, dobila 5,5-odstotno podporo (avgusta 6,7), ter opozicijska NSi s 4,5-odstotno podporo (avgusta 4,1 odstotka).

Med zunajparlamentarnimi strankami anketa zaznava še stranke Resni.ca (2,8 odstotka), Pirati (1,9 odstotka), Vesna (1,7 odstotka) ter Naša prihodnost in Dobra država (1,1 odstotka).

Največja "stranka" pa so postali neopredeljeni. 21,5 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 7,9 odstotka jih ne bi izbralo nobene obstoječe stranke, ostali niso želeli odgovoriti (2,2 odstotka).

Najbolje ocenjena ostaja predsednica države

Nataša Pirc Musar | Avtor: Profimedia Profimedia
Na lestvici politikov pri vrhu ni sprememb. Najboljšo povprečno oceno so volivci tudi tokrat podelili predsednici države Nataši Pirc Musar, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in predsednik vlade Robert Golob.

Na četrtem mestu je gospodarski minister Matjaž Han, za njim sta predsednica državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in obrambni minister Marjan Šarec. Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon je sedma, za njo pa evropska poslanka Ljudmila Novak. Najvišji skok je ta mesec uspel novi koordinatorki Levice in ministrici za kulturo Asti Vrečko, ki je deveta, za njo pa se je uvrstil finančni minister Klemen Boštjančič.

Javnomnenjsko raziskavo je Inštitut Mediana opravil med 19. in 21. septembrom na vzorcu 715 polnoletnih prebivalcev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
 • Kmodri 17:32 25.september 2023.

  Hja, še ne ve, da propagande ne maramo! Pa naj boleča in desne! Postal je populist, ki se premalo ukvarja z državo! Vse to je voda na mlin S(D)S Princu Teme in revizonistu zgodovine za rehabilitacijo kvislingov!

 • Avatar MS
  MS 14:35 25.september 2023.

  Skrbi lahko le državljane da bi po Golobu na oblast ponovno prišel Janša s svojim agresivno- represivnim aparatom! Narod pomni kako je Hojsova policija grobo napadla mirne državljane ki so brali ustavo pred parlamentom! Narod pomni kako je Hojs ukazal ...prikaži večl z vodnim topom in solzivcem napasti lastno ljudstvo! Narod pomni!!!

 • Avatar MS
  MS 14:33 25.september 2023.

  Skrbi lahko le državljane da bi po Golobu na oblast ponovno prišel Janša s svojim agresivno- represivnim aparatom! Narod pomni kako je Hojsova policija grobo napadla mirne državljane ki so brali ustavo pred parlamentom! Narod pomni kako je Hojs ukazal ...prikaži več z vodnim topom in solzivcem napasti lastno ljudstvo! Narod pomni!