Slovenija
23 ogledov

Golobič: Pismo prej bremeni Lahovnika

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da je pismo gospodarskega ministra Mateja Lahovnika premierju Borutu Pahorju bolj obremenilno za samega Lahovnika kot kogarkoli drugega.

Predsednika Zaresa tudi veseli, da je poslovanje podjetja Ultra začela preiskovati protikorupcijska komisija, saj bo postopek pokazal, "da je to, kar govorim, res".

Iz Lahovnikovega pisma Pahorju je po Golobičevem mnenju razvidno, da Lahovnik "na neki način dvomi v postopke, ki jih izvajajo on in organi, ki jim načeluje". To se Golobiču, kot je dejal, zdi nenavadno.

Ob tem opozarja, da Lahovnik v pismu niti z besedo ne nakazuje, da bi Golobič na kogarkoli poskušal vplivati. "Tudi v enem primeru ni prišlo do tega, da bi podjetje pridobilo kakšna sredstva," opozarja Golobič.

Bo Pavlinič Krebsova še ministrica? Več v povezavi.

Zato meni, da se Lahovnik izogiba odgovornosti, da bi izvrševal zakon.

"Če kdo meni, da kaj ni prav, naj ukrepa,"
pravi Golobič in dodaja, da bi bil za takšno pismo bolj pravi naslov protikorupcijska komisija.

Zato ga veseli, da se je ta danes sama odločila, da bo primer proučila in preverila zakonitost.

Nad Golobiča še Kosova komisija

Kot so sporočili iz Kosove protikorupcijske skupine, je komisija po Lahovnikovem pismu na lastno pobudo začela presojati morebitne kršitve omejitev poslovanja po 35. členu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter obstoj morebitnega nasprotja interesov po 37. členu omenjenega zakona.

SLS pričakuje odziv premierja Boruta Pahorja na pismo gospodarskega ministra Mateja Lahovnika in pričakuje ukrepanje.

Zmaga Jelinčiča (SNS) pismo ne preseneča in pričakuje prepire znotraj koalicije, v SDS pa pravijo, da so na problem že večkrat opozarjali.

"Ker naj bi imel minister Gregor Golobič 10-odstotni lastniški delež v nizozemski družbi Ultra SUM B. V., ki je 70-odstotna lastnica družbe Ultra, d. o. o., bi lahko prišlo do kršitve omenjenih členov zakona," so v sporočilu za javnost zapisali v komisiji.

Ob tem so dodali, da bo komisija ocenila tudi ravnanje vseh vpletenih pravnih in fizičnih oseb, tudi ministrov, vključno s predsednikom vlade, ki bi kot predstojnik moral presojati obstoj morebitnega nasprotja interesov.

Lahovnik ostro o Golobiču
"Na ministrstvu za gospodarstvo smo opazili, da se na razpise izvajalskih institucij ministrstva prijavljajo tudi družbe, ki spadajo v skupino Ultra, katere pomemben (več kot petodstoten) lastnik je član vlade," je v pismu premierju Borutu Pahorju zapisal minister za gospodarstvo in nekdanji član Zaresa Matej Lahovnik.

Član vlade, o katerem govori, je seveda predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Kot še piše Lahovnik, je na to že večkrat neformalno opozoril. "Tokrat pa te želim tudi formalno zaprositi, da mi pomagaš razrešiti ta pereč problem," je še zapisal Pahorju. "Zatiskanje oči pred tem in podobnimi problemi ni sprejemljivo. Težko je namreč verjeti, da omenjeno podjetje ali z njim povezana podjetja ne poskušajo izkoristiti položaja svojega pomembnega lastnika v vladi RS. Zato te prosim, da nastalo situacijo vzameš na znanje, kakor tudi mojo zaskrbljenost nad možnostjo konflikta interesov, ki bi v tem primeru nastajali, ter ustrezno ukrepaš."

Pismo Lahovnik zaključi z besedami, da si težko predstavlja svoje delo v vladi, če se bo še naprej dopuščalo tovrstne in podobne primere. Pahorja zato prosi, naj ga čim prej obvesti, kako namerava ukrepati v tem primeru.

Golobič je že napovedal, da bo vladi predlagal razpravo o pismu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.