Slovenija
20 ogledov

Golobič podal odstopno izjavo

gregor_golobic_030609_bot Žurnal24 main
Prvak Zaresa, Gregor Golobič, na seji vlade zadnjič prisoten kot minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Odstopno izjavo je premierju podal danes.

Gregor Golobič, ki je že po padcu zakona o malem delu sredi aprila napovedal, da bo dan pred referendumom o pokojninski reformi odstopil s položaja ministra, je potrdil, da je odstopno izjavo premierju Borutu Pahorju podal že danes. Tega, kaj se bo zgodilo z ostalimi članicami vlade, ki prihajajo iz stranke Zares, ni želel  posebej komentirati.

 

Premier Borut Pahor se je Golobiču danes zavalil, da „je bil v vladi ob lahkih in težkih odločitvah ter lepih in slabih trenutkih ter da je upošteval njegovo pobudo, da ne odstopi pred referendumom“.

 

Prav tako ni želel špekulirati, kakšne poteze bo povlekel predsednik vlade po nedeljskem referendumu. Golobič želi, da se najprej dokončajo pomembne aktivnosti v zvezi z referendumom, nato pa se razpravlja o političnih zadevah. Ali bo predsednik vlade svojo zaupnico vezal na interventni zakon, bo jasno še pred poletjem, je napovedal Golobič.

 

V stranki Zares bodo o prihodnosti odločali že v ponedeljek, je napovedala ministrica Darja Radić, Golobič pa je poudaril, da bi svoja stališča najprej rad predstavil izvršnemu svetu stranke, ki bo sicer zasedal v sredo. Ministrice Radićeva, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs pa vsaj do referenduma zagotovo ostajajo v vladi.

Pavlinič Krebsova je novinarjem pred sejo vlade povedala, da bodo ljudje na referendumu sporočili svojo odločitev "na ravno tako odgovoren način kot ocenjujejo, da politika odgovorno vodi to državo", poroča STA. Tej odločitvi bo moral po besedah ministrice politični razred prihodnji teden slediti in v skladu s tem odločati.

O izstopu iz koalicije bodo v Zaresu odločali v sredo.

Golobič bo v poslanskih klopeh zamenjal Cveto Zalokar Oražem, ki tudi ni več članica Zaresa in za zdaj zapušča politični parket. Oražmova je bila sicer ena izmed najostrejših kritičark golobiča znotraj stranke.

Odstop napovedal aprila
Spomnimo, predsednik Zaresa se je 22. aprila sestal s predsednikom vlade Pahorjem in mu sporočil, da je odločitev o odstopu z mesta ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dokončna. "Dokončnost moje odločitve je vezana na dan pred referendumom o pokojninski reformi," je po sestanku pojasnil Golobič in dodal, da je upošteval želje in pričakovanja tako predsednika vlade kot tudi predsednika republike, da bo referendumska kampanja razbremenjena drugih razprav in iskanja novega ministra.

"Napovedi ne kažejo najbolje"
Minister za delo Ivan Svetlik je na novinarsko vprašanje, ali bi ob morebitnem padcu pokojninske reforme odstopil, odgovoril, da o tem še nikoli ni rekel dokončne besede in je tudi zdaj ne namerava. Pojasnil je tudi, da ni dokončno odločeno glede tega, ali bo v primeru padca reforme ostal minister in vnovič poskusil s pokojninsko reformo.

Poudaril pa je, da dosedanji način dela s sindikati ni bil uspešen in bo v primeru padca reforme treba poiskati nov način, s katerim bi to vprašanje razrešili. Na vprašanje, kakšen rezultat pričakuje, je Svetlik odgovoril, da napovedi ne kažejo najbolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.