Slovenija
57 ogledov

"Golobič pošten, a včasih malo 'tup'"

Slavoj Žižek Žurnal24 main
"Golobič je brihten, pameten, ampak pokvarjen, da laže. Moje izkustvo z njim je drugačno, da je v osnovi pošten, je pa včasih malo 'tup'," je na srečanju stranke Zares dejal filozof Slavoj Žižek.

"Tukaj sem, da branim prijatelja, o katerem velja kliše, da je brihten, pameten, ampak pokvarjen, da laže. Moje izkustvo z njim je povsem drugačno, da je v osnovi pošten, je pa včasih malo 'tup'," uvodni nagovor filozofa Slavoja Žižka povzema MMC.

Zares je ob 14. uri začel z osrednjim javnim dogodkom stranke ob 20. obletnici samostojne Slovenije z naslovom Koliko je ura 20 let pozneje?, ki ga povezujeta Žižek in prvak stranke Gregor Golobič.

Svetovno znani govorec in kritik se je v nadaljevanju obregnil na vsesplošno krizo v Evropi. "Vzrok za krizo na stari celini niso  migranti, ampak novi populisti, ki so prava nevarnost za Evropo." Kot primer je izpostavil parado ponosa v Splitu, "kjer je moralo 170 aktivistov pred osem tisoč ne vem česa varovati kar tisoč policistov".

"In potem imamo dvome pred Turčijo. A veste, da je bila v Istanbulu tudi parada ponosa in to brez problemov. Očitno postaja Turčija bolj evropska kot vsaj Vzhodna Evropa," poudarja Žižek. Golobič vidi enostaven razlog: "Zakaj lahko parada ponosa uspe v Turčiji? Ker je premalo katoliška."

“Janša se je skliceval na jakobinski teror“

Glede na to, da je danes obletnica francoske revolucije, je filozof spregovoril tudi o tej temi. Poudaril je, da ima jakobince "izjemno rad", čeprav jih mnogi obtožujejo diktature in izvajanja terorja. Meni, da so se jakobinci posluževali mnogih demokratičnih postopkov. Dodal je, da se je tudi predsednik SDS-a Janez Janša v preteklosti pozitivno skliceval na jakobinski teror.

Žižek se je v debati dotaknil tudi nekdanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška: "Če me vprašate, kdo je eden velikih krivcev za 'sranje', v katerem smo, bom rekel Drnovšek. Res je, da je znal umiriti situacijo, vendar pa nisem videl nobene vizije. Vnesel je brezidejni oportunizem."

Pred kratkim razpravljal z Assangeem

Spomnimo, da se je svetovno znani slovenski filozof pred časom v Londonu soočil z ustanoviteljem WikiLeaksa Julianom Assangeem. Pogovarjala sta se o etiki in filozofiji delovanja spletne strani WikiLeaks ter o njenem vplivu na zadnja dogajanja po svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.