Slovenija
25 ogledov

"Golobov na strehi so nam obljubljali že veliko"

Protest Radeče Pergam Boštjan Tacol
Gospodarska zbornica ) skupaj s sindikatom Pergam in vodstvi nekaterih podjetij načrtuje protestni shod pred vlado zaradi načrtovanega zvišanja okoljskih dajatev.

"Nazadnje smo skupaj z gospodarstveniki protestirali, ko je država želela uvesti višjo davčno stopnjo za tiskane medije. Zdaj moramo spet stopiti skupaj. Menimo namreč, da gre vlada neupravičeno dviguje okoljske dajatve," poudarja Janez Posedi.

Nekaj se premika, kaj bo vlada odločila, ne vedo

Vlada za leto 2015 namreč načrtuje dodatne prihodke na račun zvišanja nekaterih okoljskih dajatev. Tako naj bi si z ukinitvijo oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov zagotovila dodatnih 30 milijonov evrov letno, energetsko intenzivnim podjetjem pa grozijo tudi višji prispevki za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije.

"Menda se nekaj premika, nazadnje smo se včeraj pogovarjali z gospodarskim ministrom, pred tem smo se pogovarjali tudi s finančnim ministrom in predsednikom vlade. Vsi nekaj obljubljajo, nič pa se ne premakne. Do konca leta pa praktično le še pet delovni dni. Golobov na strehi so nam že veliko obljubljali. Jutri naj bi ministri na seji vlade to obravnavali – če bodo to problematiko uredili, shoda ne bo, v nasprotnem primeru bomo organizirali proteste," dodaja Posedi.

GZS neuspešna pri prepričevanju vlade

GZS je zaradi napovedi dodatnih obremenitev gospodarstva že 2. decembra 2014 prekinila pogajanja za socialni sporazum. "V zadnjih dneh smo vlado poskušali prepričati, naj gospodarstva ne obremenjuje dodatno, ker s tem ogroža delovna mesta, sproža nevarnost selitve proizvodnje v tujino in daje napačne signale potencialnim investitorjem v Sloveniji, kar je ključnega pomena za obstoj zdajšnjih in nova delovna mesta," poudarjajo na GZS.

Ker do danes odziva z vlade niso prejeli, so se odločili, da bodo v torek naslednji teden pred vlado organizirali protest.

Komentarjev 2
  • matermila 10:48 17.december 2014.

    "V zadnjih dneh smo vlado poskušali prepričati, naj gospodarstva ne obremenjuje dodatno, ker s tem ogroža delovna mesta, sproža nevarnost selitve proizvodnje v tujino in daje napačne signale potencialnim investitorjem v Sloveniji, kar je ključnega pomena za obstoj zdajšnjih in ...prikaži več nova delovna mesta," poudarjajo na GZS.Eno in isto ponavljajo že desetletja,a vendar se nobena vlada do zdaj nikakor ne znajde s tem problemom,kar je dokaz,da Slovenci pač ne premoremo,ali nočemo pametnih ljudi na vladi.Vedno volimo take,ki obljubljajo golobe na strehi.Ta,zadnja vlada je pri tem še najbolj uspešna-pri obljubah namreč.

  • mph 17:28 16.december 2014.

    GZS je verjetno ena najbolj nekoristnih organizacij, njenim članom pa bi morali dati priliko, da se izkažejo na trgu dela. S svojimi žulji.