Slovenija
4744 ogledov

Ta Golobova političarka gre v predsedniško tekmo

Marta Kos Anže Petkovšek Marta Kos
Za predsednico države naj bi kandidiralo več žensk.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos bo iskala podporo kongresa stranke pri svoji kandidaturi za predsednico države. V ponedeljek naj bi najvišji organ stranke poleg pripojitve strank LMŠ in SAB odločal tudi o kandidaturi nekdanje veleposlanice in zdajšnje predsednice združenja Ona ve Marta Kos. Svojo kandidaturo bi lahko podala tudi odvetnica Nataša Pirc Musar, ki naj bi na jesenskih volitvah kandidirala s podporo državljank in državljanov, poroča portal N1. 

Bivša informacijska pooblaščenka, sedaj odvetnica in ustanoviteljica združenja Ona ve Nataša Pirc Musar bo odločitev sprejela v naslednjem tednu, pri čemer je izpostavila njeno nestrankarsko držo. Če se bo torej odločila za ta korak, bo morala zbrati podpise najmanj pet tisoč volilk in volilcev.

Odvetničino kandidaturo za Pahorjevo naslednico je potrdila tudi Kos, saj naj bi ji ta svojo namero obvestila. ''Obe ciljava na najširšo možno podporo in žal mi je, ker se bodo glasovi precej razdelili med naju. Vsekakor pa odločitev Pirc Musar spoštujem,” je med drugim za N1 dejala Kos. 

Omenja se še več možnih imen

Že dlje časa se kot možna predsedniška kandidatka omenja tudi nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je sicer v medijih že večkrat dejala, da njeno ime omenjajo bolj drugi kot sama. Kandidirala je sicer že na prejšnjih volitvah, odločitve o letošnjih pa še ni sprejela. Kot pravi, ''se ji ne mudi''. 

Nekdanjega zunanjega ministra in evropskega poslanca Iva Vajgla so v SAB že potrdili kot svojega kandidata, a po pripojitvi stranke h Gibanju Svoboda na njeni listi ne more kandidirati, zato bo verjetno kandidiral na listi slednje ali kot nestrankarski kandidat. 

Bivši premier in zunanji minister, sicer ustavni pravnik Miro Cerar naj bi se prav tako podal v tekmo za predsedniški stolček, a svoje odločitve še sprejel. Kot nestrankarski kandidat bi se mu lahko pridružil kočevski župan Vladimir Prebilič, ki naj bi preverjal podporo pri županskih vrstah.

Morebitna imena stranke SDS za zdaj še niso znana.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 8
  • Pierre 10:40 22.junij 2022.

    Izobražene, razgledane sposobne ženske, ki znajo udariti po mizi so za mnoge silno MOTEČE. Čas je da dobimo eno njih za predsednico!!! Baj baj Barbika!!!

  • Dusan12 09:25 21.junij 2022.

    Musarca svojo zlato ribico najraje drsa na motorju s praznimi gumami na makadamu, kar za kaj drugega tudi sama ni uporabna, saj se ji ritnice že cvrejo na auspuhu, ….

  • Dusan12 09:16 21.junij 2022.

    Kar Toninu ni uspelo v dveh letih, je uspelo Šarcu v treh dneh dobiti bone za nakup rabljenih biciklov iz Brisla, z lakomno, požrtno Martico Kos …. pa lahko pričakujemo bone za žito od Zelenskega. Kaj za vraga se še ...prikaži veče ne spomnijo ti golobovci, da jih spomnim, imamo še višek, dva policiljska vodna topa, a ju bo Bobnarca uporabila kar doma na svoje vrtu za zalivanje paradajza, kar omenja necenzurirano si.