Slovenija
11632 ogledov

Golobova vlada strmoglavila kot še nikoli

Robert Golob Profimedia Robert Golob.
Anketa javnega mnenja Vox populi, ki jo za Dnevnik opravja agencija Ninamedia je pokazala, da delo vlade Roberta Goloba kot neuspešno ocenjuje 70 odstotkov vprašanih. To je najslabša ocena dela Golobove vlade doslej.

Kot uspešno Golobovo vlado ocenjuje 24,9 vprašanih. Vox populi še nikoli ni zabeležil tako nizke podpore vladi Roberta Goloba.  

Volivci zmedeni, velik odstotek neopredeljenih

Socialni demokrati so v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubili 52 odstotkov volilne podpore, Gibanje Svoboda pa 30 odstotkov volivcev, kaže raziskava. Volivci GS in SD skoraj v celoti opredeljujejo kot neopredeljeni. Delež neopredeljenih je tako rekorden in znaša 38,4 odstotka

Na lestvici najbolj priljubljenih politikov je poslanec SDS Anže Logar še utrdil vodstvo. Predsednik vlade Robert Golob je izgubil tri mesta, Dominika Švarc Pipan, ki je odstopila kot ministrica za pravosodje, je napredovala za osem mest. 

70 odstotkov vprašanih je v raziskavi Ninamedie delo vlade kot neuspešno nazadnje ocenilo maja 2021, na višku epidemije covida-19. Vlado je takrat sestavljala koalicija strank SDS, NSi, SMC in DeSUS, premier je bil Janez Janša.

Janez Janša | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmaga za SDS, SD tik pod pragom

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi največ volivcev glasovalo za SDS, 24 odstotkov, slaba dva odstotka več kot januarja. Za Gibanje Svoboda bo glasovalo 10,7 odstotka, kar je skoraj pet odstotkov kot januarja. 

SD tik pod pragom vstopa v državni zbor

Stranki SD, iz katere prihaja odstopljena ministrica Dominika Švarc Pipan, je iz 8,1 odstotka v januarju, padla na 3,9 odstotka. Za SD v anketah Vox populi še nikoli niso izmerili tako majhnega deleža, čeprav ankete izvajajo že 30 let.  

Levici je podpora v primerjavi z januarjem malenkost padla, iz 6,9 na 5,9. NSi ostaja stabilna, v januarju bi zanjo glasovalo 6,4 odstotka vprašanih, v februarju 6,3 odstotka. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 71
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 19:23 19.februar 2024.

    Če kdo misli, da se bodo na novo neopredeljeni volivci selili k gozdarju ali celo SĐS oz. NSi, zelo slabo pozna volivce, ki so volili stranke vladajoče koalicije. Če se ne bo pojavil spet nek "novi obraz", bodo ti volivci ...prikaži več na naslednjih volitvah abstinirali, kar pomeni, da bo Jajo PV.

  • leonardo 16:22 19.februar 2024.

    Nič čudnega, a ne? Toliko polen, kot mu jih je s svojimi razgrajači pometal pod noge Janša, ni uspelo še nikomur. Drva za celo družino vsaj za nekaj let. Ja to pa Janša obvlada! Mislim pa, da na tak način ...prikaži več ne more še enkrat zasesti Golobovega stolčka. Spet bo zmagal nekdo, samo da Janša ne bo in to je žalostno! Tudi sam bom med njimi - nasprotnik Janše, mislim!

  • tlacan 15:23 19.februar 2024.

    He, He; Ko nekaj strmoglavi je na tleh. Vsak drugi dan pišete o strmoglavljenju a golob še vedno leti. Ne razumem pa, kako so ljudje bili prej bolj srečni, ko jim je Janezek znižal pokojnine, obiral državo vse povprek kot ...prikaži več zrele hruške in razprodajal vse, kar je bilo možno. Še Luka Koper je bila tik pred izročitvijo Madžarom za dva švelerja. Je pa hudo, ko dobijo po prstih tej, ki so nam lepo jemali v zdravstvu, in pri koritu. Nekatere to zelo boli, kar se tudi odraža v dogajanju proti tej vladi