Slovenija
38 ogledov

Golobu kresnik za Svinjske nogice

1/20
Žurnal24 main
Nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta je prejel Tadej Golob. Ob prejemu nagrade za roman Svinjske nogice je izrazil presenečenje.

Na ljubljanskem Rožniku so na kresni večer razglasili letošnjega dobitnika nagrade kresnik za najboljši slovenski roman leta. Tadej Golob je ob prejemu nagrade dejal, da se je skrivaj spraševal, kako kresni venček nositi z dostojanstvom.

Več utrinkov s podelitve nagrad si lahko ogledate v galeriji.

Golob je žirijo prepričal z izpiljeno in duhovito zgodbo o "wannabe" pisatelju Janiju Bevku, ki obupano išče literarni navdih. Junakovo izkušnjo z mamili avtor opiše s pronicljivo grotesknim in humornim slogom, konec pa ohrani enigmatično odprt. Ob tem je dejal, da rad piše in ustvarja literaturo, a da je kljub temu pisanje lahko mučen in dolgotrajen proces.

Kot alpinist razmišlja o minljivosti
Roman Svinjske nogice govori o kvaziumetniku z dna družbene lestvice, ki si ustvari družino ter se z njo preseli v polkletno kotlovnico. Glavnemu junaku zaradi nove življenjske situacije umetnikovanje ne gre najbolje od rok. "S to knjigo hočem povedati, da se ti mora kaj zgoditi, če hočeš kaj napisati. Samo raziskovanje svoje notranjosti je včasih premalo," je nedavno dejal Golob, ki ima poleg literature še eno strast – alpinizem.

Na vprašanje, zakaj je kar nekaj alpinistom zelo blizu tudi literatura, je odgovoril, da kot alpinist pogosto razmišlja o minljivosti, ki je tudi pogosta leposlovna tema.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.