Slovenija
33366 ogledov

Golobu še ena zaušnica

Robert Golob Epa
Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je na poslanske skupine Državnega zbora naslovilo poziv za vložitev ustavne presoje na novelo zakona o dohodnini, ki ga je DZ sprejel 9. decembra.

Novela med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, opozarjajo gospodarstveniki.

Trdijo, da je davčna politika, ki jo uvaja novela zakona, v časih negotove gospodarske situacije in rastoče inflacije nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda, in bo pomembno vplivala tudi na nižjo samooskrbo s hrano. Poleg tega po njihovem novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, saj uvaja diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe.

Gospodarstveniki vztrajajo, da novela posega v ustavno zagotovljene pravice: Ukrep ni sorazmeren in skladen z ustavo, mestoma je tudi retroaktiven, zakonodajni referendum pa na temo davkov ni dopusten, zato podpisniki javnega poziva, ki ga prilagamo v celoti, pričakujejo od poslancev, da bodo zagotovili potrebnih 30 podpisov in sprožili ustavno presojo novele Zakona o dohodnini.

Podpisniki poziva so predstavniki naslednjih organizacij: SBC - Klub slovenskih podjetnikov, Skupina podjetij z notranjim lastništvom, Sindikat kmetov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, AmCham Slovenija, Združenje bank Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije.
 

Komentarjev 47
  • Stane Adamič 14:37 29.december 2022.

    Kot se sliši, TIP DELA SAMO ŠE NA PRIVATIZACIJI energetike in ustanavljanju svoje Pretorijanske garde. Razni "LUKCI" pa mu vodijo državo.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 12:17 29.december 2022.

    Zausnica, noz v hrbet, udarec, ... a ste prfuknjeni, kvazi novinarji??? Podpihovalci sovrastva in to samo zaradi denarja (obiskiv, klikov, reklam, podkupnin...)???

  • Luksi 11:57 29.december 2022.

    He, he, pa smo dobili, kar smo iskali