Slovenija
403 ogledov

Golovec: Dela končana, a zapore še stojijo

predor Golovec Saša Despot
Novo glede dvomesečne prenove predora Golovec.

Dars sporoča, da je uspešno končal gradbena dela v vzhodni cevi predora Golovec na ljubljanskem avtocestnem obroču. Danes zvečer bodo začeli odstranjevati zapore, tako da bo jutri promet skozi obe cevi že potekal po dveh pasovih, brez omejitev po vseh treh pasovih pa bo urejen do nedelje zvečer.

Po 20 letih celotna obnova

Približno 600 metrov dolg dvocevni tripasovni predor Golovec je sedaj po več kot dveh desetletjih od njegove zgraditve celovito obnovljen, saj je bila sanacija in nadgradnja zahodne cevi uspešno izvedena lani poleti. Skupna vrednost pogodbenih del v obeh letih znaša 8,56 milijona evrov brez DDV, v kar je všteta tudi lanska menjava razsvetljave v sosednjem pokritem vkopu Strmec.

Več novosti

Dars je med obnovo poseben poudarek namenil nadgradnji varnosti predora in sistemom pametne tehnologije. Predor Golovec se tako kot prvi predor na naših avtocestah ponaša s sodobno, učinkovitejšo in energetsko varčnejšo razsvetljavo LED. Vanj je vgrajen tudi sistem samodejne detekcije prometa, ki bo varneje in natančneje določil izredne dogodke, novost so tudi prezračevalni ventilatorji, s čimer je sedaj v predoru zagotovljen nadstandard požarne varnosti.

Enako kot med lansko obnovo zahodne cevi so dela tudi letos potekala 24 ur na dan in vse dni v tednu. Dnevno je bilo na delovišču tudi do 70 delavcev, ki so med lansko in letošnjo obnovo opravili skupno več kot 140.000 delovnih ur, so povzeli v Darsu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:11 21.maj 2021.

    Vrhunski zgrajeno če je, že po 20 letih, potrebna temeljita prenova. Glede na izkušnje je zdaj posodobljeno tako temeljito , da bo potrebno že čez 10 let spet kaj nadgrajevati. Vse za dober zaslužek.