Slovenija
3180 ogledov

Golubović: Nobenega novega sporazuma z Levico ne bo

volitve v evropski parlament 2019, Brane Golubovič Saša Despot
Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović ugotavlja, da je sodelovanje z Levico na slabi točki, čeprav je marsikateri projekt iz sporazuma v izvajanju. Način sodelovanja, kot ga je imela koalicija z Levico, ni primeren za manjšinsko vlado, je v izjavi dejal Golubović, ki tudi ne vidi potrebe po tem, da bi še podpisali tak sporazum.

Vodja poslanske skupine Brane Golubović je po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade napovedal, da si bodo še naprej prizadevali, da z Levico ohranijo stik, se pogovarjajo in poskušajo uskladiti. Pri Levici pa je, da se odločijo, kako naprej, je dodal.

Zadnja glasovanja v DZ so sicer pokazala, da lahko koalicija, ki nima večine v DZ, za sprejem zakonodaje dobi podporo pri različnih opozicijskih strankah, ne le pri Levici, s katero ima podpisan sporazum za letos.

"Delali bomo tako, kot smo delali zadnje pol leta. Pri določenih zakonih smo se poskušali uskladiti z vsemi, nekateri so nas podprli, nekateri ne," je spomnil Golubović. Manjšinska vlada po njegovih besedah pomeni veliko komuniciranja z vsemi, kar pa je dobro za državo in kakovost sprejetih aktov. Osebno tudi ne vidi potrebe po tem, da bi sporazum z Levico še podpisali za v prihodnje.

Levica: Če bo treba, bodo sodelovali tudi z Janšo

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ocenjuje, da način delovanja koalicije in današnje izjave nekaterih partnerjev očitno kažejo na odločitev, da bo koalicija krmilo preusmerila bolj v desno. "Danes je vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca, gospod Golubović, priznal, da zadnjega pol leta niso spoštovali sporazuma z Levico in napovedal, da bodo s tem nadaljevali. Namesto da bi skupaj z Levico ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter iskali rešitve za socialne in razvojne probleme te države, bodo raje sodelovali z Jelinčičem, Toninom in, če je potrebno, tudi z Janezom Janšo," se je na izjave Golubovića odzval vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. 

"Če kakšen ukrep Levici ni po volji, še ne pomeni, da je vlada desna"

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Premier Marjan Šarec je dejal, da si še vedno želi nadaljnjega sodelovanja, kar jim je tudi povedal. Ob tem je spomnil na sporazum o sodelovanju, ki predvideva, da lahko vlada podporo išče tudi drugje, če ne uspejo najti skupnega jezika. "Če kakšen ukrep Levici ni po volji, še ne pomeni, da je ta vlada desna," je še dejal. Na vprašanje, kakšno pot sodelovanja z Levico vidi naprej, je dejal, "da je najbolje iti po zlati sredini in se ne preveč ozirati ne na eno ne na drugo stran", glede na to da so sredinska opcija.

Če se bo Levica odločila, da ne želi več sodelovati, je to njihova odločitev, ki jo bo Šarec obžaloval. "Člane Levice izredno cenim, so zelo načitani, izobraženi, vedo, kaj so današnji izzivi. Manjka pa jim prakse z vodenjem sistemov. Vse terja svoj čas, ne gre vse tako na hitro," je dejal predsednik vlade in zanikal, da vlada ni uspela izpeljati nobenega z Levico dogovorjenega projekta.

"Z vsakdanjim ustvarjanjem nemira in tiskovnimi konferencami je težko delati v miru. Če ste kdaj cvrli krofe, veste, kako je treba imeti kuhinjo zaprto, toplo. Če pa vsakih pet minut nekdo hodi v kuhinjo, krofi ne bodo uspeli. Približno tako je s temi projekti," je bil slikovit.

Spomnil je tudi, da vlada, ki ji Levica očita zasuk v desno, izvaja ukrepe, ki so blizu tej opozicijski stranki. Nenazadnje so dvignili višino minimalne plače in davek na kapital, je izpostavil. Po njegovih besedah mora biti v partnerskem odnosu prisotno spoštovanje in zavedanje, da so potrebni kompromisi. "To ni Madžarska, kjer ima ena stranka absolutno večino in dela kar hoče. Tukaj nas je pet v vladi in ena zunaj," je dodal Šarec.

Razmere v koaliciji je Šarec danes ocenil kot dobre: "Takšne kot že od začetka, od prvega dneva dinamične, turbulentne, tako da nič novega."

Od treh točk, ki jih zahteva Levica, bo morda uresničena ena

Levica sicer sodelovanje z vlado pogojuje s tremi ključnimi točkami. Prvi pogoj je bila zavrnitev sprememb dohodninske lestvice, ki pa jih je DZ v sredo potrdil. Levica nasprotuje tudi ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, o čemer DZ razpravlja prav danes, glasoval pa bo v torek. Tretji pogoj pa je podpora njihovemu predlogu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o čemer bo pristojni parlamentarni odbor odločal 6. novembra. To bo tudi presečni datum za nadaljnje sodelovanje stranke z vladno koalicijo, je v sredo v izjavi v DZ povedal koordinator Levice Luka Mesec. O tem bodo sicer odločali organi stranke. Za zdaj pa kaže, da koalicija teh pogojev ne bo izpolnila.

Po ocenah vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča tudi Levica kaže, da ji velikokrat ni v interesu, da bi bila soglasna s koalicijo. "Očitno je njena volilna baza takšna, da nasprotuje temu sodelovanju. Iščejo konflikt," je v izjavi po koalicijskem srečanju ugotavljal Zorčič.

Državni zbor je danes začel razpravo o odmevnem predlogu novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost. Usoda novele, ki ji glasno nasprotujejo v Levici, proti pa so tudi v SD, bo sicer znana v torek, ko bo DZ o njej glasoval. Koalicija ima zagotovljene tudi glasove SNS, dodatek bo tako, če se bosta SDS in NSi glasovanja vzdržali, ukinjen. 

Matjaž Han | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana bodo odnos z Levico reševali tako, kot ga rešujejo celo leto. "Enkrat so z nami, enkrat proti nam, zadeve pa gredo brez težav naprej," je spomnil in dodal, da se podpisanega sporazuma tudi Levica ne drži.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da takšno sodelovanje z Levico, kot so si ga zamislili ob oblikovanju vlade, ne deluje, saj so ves čas napetosti in težave. Kot je dejal v izjavi za STA, je pričakoval, da bo sodelovanje dokaj naporno, a v takšnem načinu sodelovanja, ki kaže na izsiljevanje vlade skoraj pri vsakem vprašanju, tudi sam ne vidi smisla. Po Erjavčevih navedbah je v zadnjem času največji kritik vlade prav Levica, njene zahteve pa da so velikokrat nerealne.

"Očitno pa vlada lahko deluje tudi brez tega protokola o sodelovanju," je ugotavljal Erjavec in spomnil na proračun za prihodnji dve leti, ki se mu očitno obeta podpora. Da bodo prispevali svoje glasove, je namreč napovedal tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Tupamaros 22:14 24.oktober 2019.

    Ne levo ne desno. Samo ravno Šarec. Tako kot ti narekujejo nadete plašnice.

  • mihatirs 16:08 24.oktober 2019.

    pun kufer mam že teh umetnikov iz vrst Levice...vsi bi bli neki kulturniki, delal ne bi nič, pa socialo tolkl...o vodenju države pa pojma nimajo...zato pa tudi niso šli v koalicijo in tudi nikoli ne bodo...podobno kot SNS in Zmago...idealni ...prikaži več za drekat..od njih pa praktično nič ni!

  • nada16 15:31 24.oktober 2019.

    vlada ni ne leva ne desna, oni so sredinski le za svoj stolček