Slovenija
26 ogledov

Google ameriški vladi posredoval e-pošto

Elektronska pošta Shutterstock
Wikileaks je danes izpostavil, da so trije njihovi uslužbenci šele po treh letih prejeli obvestila, da je Google njihovo elektronsko pošto posredoval ameriškim oblastem.

Odvetniki WikiLeaksa so na Google in ameriško pravosodno ministrstvo naslovi pismi, v katerih izražajo zaskrbljenost zaradi kršenja zasebnosti in novinarskih pravic članov WikiLeaksa. Sodeč po dokumentih, ki jih je WikiLeaks objavil na svoji spletni strani, naj bi Američani s pomočjo preiskovalnih nalogov od Googla pridobili vso elektronsko pošto - tudi osnutke in izbrisano pošto, kontakte in IP naslove urednice Sarah Harrison, urednika Josepha Farrella ter predstavnice za odnose z javnostmi in novinarke Kristinn Hrafnsson.

Google pa je obvestila, o posredovanju podatkov ameriškim oblastem, preiskovancem posredoval šele 23. decembra 2014. To je skoraj tri leta zatem, ko so sami nalog dobili in ga tudi izvršili - aprila 2012.

Članom WikiLeaksa so pošto preiskali na podlagi suma vohunjenja, kraje ameriškega državnega premoženja, računalniške goljufije in zlorabe ter splošne zarote. Za vsa očitana kazniva dejanja skupaj je zagrožena kazen do 45 let zapora. Na WikiLeaksu so izpostavili, da so to najverjetneje tudi kazniva dejanja, za katera bi radi obtožili tudi Juliana Assangea in ostale sodelavce, ki so pomagali pri objavi ameriških depeš.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.