Slovenija
3748 ogledov

Google bo po Sloveniji fotografiral ulice

TZavto 12.10.10, Google Car, street view, foto: reuters Reuters
Ameriški spletni velikan Google, ki od leta 2014 ponuja storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, bo ulice in ceste tudi v Sloveniji fotografiral znova in tako posnetke posodobil.

Pravna podlaga pri tem po besedah informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik ostaja enaka kot ob prvem snemanju.

Googlov Ulični pogled uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev pokriva številne države, uporabnikom pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki Galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Z namenom posodobitve posnetkov se bodo Googlovi snemalci tudi v Sloveniji znova odpravili na ceste. Snemanje bo predvidoma potekalo od 15. junija do konca avgusta, je razvidno iz podatkov na Googlovih spletnih straneh.

Kot so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke, pravne podlage in varovalke, kot so denimo brisanje obrazov in registrskih tablic, ostajajo enake kot ob prvem snemanju. Določata jih zakon o varstvu osebnih podatkov in splošna uredba o varstvu osebnih podatkov. Posamezniki, ki želijo več informacij, se lahko po njihovih navedbah obrnejo neposredno na Google.

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled že ob predstavitvi projekta pred leti v mnogih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Google je zato zagotovil visoko raven varovanja zasebnosti, ki med drugim vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic, ki se pojavijo na posnetkih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • iravadi 11:33 14.junij 2018.

  Poštenjak nima kaj skrivat...

 • Avatar vec
  vec 20:37 13.junij 2018.

  to bi mogl prepovedat, avstrijci jim niso pustil, nemci kok vem samo velemesta, mi pa na pladnu vse in mejo in vse živo, no ja jest sem tko dsl zemeglit že takoj ko je začelo delat.

 • miki1234 17:50 13.junij 2018.

  in špijunaža se nadaljuje....