Slovenija
25 ogledov

Google Earth ogroža nacionalno varnost?

Posnetek ene izmed ameriških jedrskih elektrarn. Žurnal24 main
Odbora za državno varnost in za nadzor jedrskih elektrarn v Združenih državah Amerike se ukvarjata z vprašanjem, ali so satelitski posnetki res uporabni napotki za teroriste.

Polemiko sta sprožila lokalni politik iz Kalifornije Joel Anderson in okoljevarstvenik Scott Portzline. "Moti me, da teroristom omogočamo nadzor nad potencialnimi tarčami," pravi Portzline, ki si je sam prek spleta ogledal kar 66 jedrskih elektrarn. Kot pravi, si je "od blizu" ogledal tudi reaktorje.

Napad v Mumbaju

Kalifornijskega politika Andersona pa je začelo skrbeti, ko je slišal, da so teoristi napad v indijskem mestu Mumbaj novembra lani načrtovali s pomočjo satelitskih posnetkov na spletu: "Spoznal sem, da lahko oseba, ki je oddaljena kilometre in kilometre, s pomočjo prenosnega računalnika izvede takšen napad."

Tudi strokovnjak za terorizem Brian Jenkins opozarja, da so posnetki na spletu zelo nazorni. "Če bi načrtoval teroristični napad, bi si želel takih posnetkov," pravi Jenkins.

Strog varnostni sistem
"Naš varnostni sistem je narejen tako, da se lahko ubranimo pred napadalci, čeprav imajo insajderske informacije. Se pravi tudi tiste, ki niso dostopne na internetu," miri predstavnik jedrske elektrarne Three Mile Island Ralph DeSantis.

Odbora bosta premislila
Člani odbora za državno varnost in odbora za nadzor jedrskih elektrarn so opozorilo vzeli resno. "V preteklosti smo ocenili, da posnetki niso nevarni, saj so bili v zelo slabi resolucij, zdaj pa so se razmere spremenile," odgovarja predstavnik odbora za nadzor jedrskih elektrarn Eliot Brenner. Zato bodo ponovno preučili, ali bi bilo dobro, da se satelitske posnetke umakne z medmrežja ali pa se jih vsaj zamegli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.